Otvaranje Simpozija o kontroli naoružanja

NJEMAČKI veleposlanik Hrvatskoj Hans Peter Annen i pomoćnica ministrice vanjskih i europskih poslova za multilateralu i globalna pitanja Vesna Batistić-Kos, otvorit će u RACVIAC-u, Središtu za sigurnosnu suradnju, drugi međunarodni Simpozij o kontroli naoružanja.

Ovaj dvodnevni simpozij organizira se uz potporu Savezne Republike Njemačke, u suradnji sa njemačkim Institutom za međunarodne i sigurnosne poslove, s ciljem predstavljanja trenutnih postignuća u području kontrole naoružanja i otvaranja novih perspektiva u izgradnji mjera sigurnosti i povjerenja u regiji jugoistočne Europe.

Na simpoziju će se govoriti o važnosti kontrole naoružanja, analizirat će se trenutačni izazovi i problemi u primjeni pojedinih konvencija i sporazuma, a posebice o kontroli konvencionalnog oružja u Europi. Raspravljati će se i o nužnosti donošenja međunarodnog sporazuma o trgovini oružjem, budućnosti Daytonskog sporazuma i utjecaju novih oblika prijetnji.

Organizatori su priopćili da će simpoziju nazočiti više od 40 predstavnika ministarstava vanjskih poslova i obrane, nacionalnih verifikacijskih središta, OESS-a, predstavnici akademske zajednice te drugih neovisnih institucija.

Pročitajte više