Otvoreno pismo Jovanoviću: "Tko zna što će biti s nama i našom budućnosti?"

Foto: Hina

ŠTRAJK učenika Srednje medicinske škole u Slavonskom Brodu izazvao je nekoliko reakcija i u drugim dijelovima zemlje. Njihov primjer slijedili su kolege iz karlovačke medicinske škole koji su svoj dvodnevni štrajk završili nakon što je postignut dogovor s ravnateljicom škole prema kojem bi se novi raspored počeo primjenjivati od sljedećeg polugodišta. Svoje ciljeve ispunili su i učenici iz Slavonskog Broda koji su danas na glavnome gradskom trgu završili višednevni štrajk.

Probleme imaju i učenici iz Srednje medicinske škole Pakrac koji su odlučili poslati otvoreno pismo ministru Željku Jovanoviću. Na pisanje pisma potaknuo ih je štrajk kolega iz Slavonskog Broda. Pakrački srednjoškolci upozoravaju kako se većina učenika medicinskih škola susreće s istim ili sličnim problemima.

"Učenicima četvrtih razreda praktična nastava počinje u jutro u 7 sati, te traje do pola 12. Do početka školske nastave imaju jedan sat i 40 minuta te im nastavni program traje sve do 18 sati i 10 minuta. U onih sat i 40 minuta učenici "bi trebali" stići ručati, odmoriti se, te se pripremiti za nastavu, samo mi ne znamo kako? Mnogi učenici putuju, te su cijeli dan na suhoj hrani, što nije baš zdravstveno prihvatljivo, zar ne? Često naši školski kolege putnici, a njih je jako puno, ta nepuna dva sata odmora provode spavajući po klupama u školi jer nemaju mogućnosti otići kući na ručak, a da i ne pričamo o autobusnim te željezničkim vezama koje su vrlo slabe, te na kolodvorima znaju čekati i do 3 sata da bi došli kući", stoji u pismu.

Učenici napominju kako su razočarani jer su još jedan propali "pilot projekt" i jer ih se ne sluša kada govore o problemima. Razočarani su i nedostatkom volje da ih se sasluša kada već Ministar ne može predvidjeti i spriječiti probleme učenika koje bi morao štititi. Neizvjesna budućnost također je jedan od razloga zbog čega su učenici razočarani te se pitaju tko zna što će biti s njima?

"TKO TO ZNA? Mi ne, ali Vi bi to morali znati. Pitanja nam se samo gomilaju ali nitko od odgovornih nam ne daje toliko potrebne odgovore.

Pa tako ne znamo hoće li nam biti omogućeno besplatno polaganje državne mature. OBJASNITE NAM MINISTRE kako se zapravo uopće ona misli provesti s obzirom na to da smo opće predmete slušali samo prve dvije godine petogodišnjeg plana i programa obrazovanja medicinskih škola. Te dvije godine  obuhvaćaju četverogodišnji gimnazijski ( gledajući na predmete vezane uz državnu maturu) plan i program, što dakle obuhvaća duplo gradivo, dupli trošak vezan za kupnju knjiga, duple lektire, duplu nastavu sve u svemu DUPLO OPTEREĆENJE učenika petogodišnjeg obrazovanja medicinskih škola. Naši vršnjaci u gimnaziji i drugim četverogodišnjim školama koji slušaju predmete po gimnazijskom planu i sami znaju koliko je gradivo teško, a obrađuju ga u manjim cjelinama kroz 4 godine. Možete li uopće zamisliti kako je nama i kako će biti budućim medicinarima koji plan i program proveden za 4 godine obrađuju u samo dvije godine? Nema smisla, zar ne? Zanimljivo je kako je već 4 godine prošlo i to još nitko ne zamjećuje, a najmanje oni čiji je to posao.

Vidjeli smo Vaš odgovor u kojemu stoji kako je "Nadzorom je utvrđeno da je prosvjed učenika opravdan jer organizacija nastavnog procesa koji od njih zahtijeva da budu na nastavi od 7,00 do 19,00 sati svaki dan s velikom pauzom od 10,00 do 14,00 sati nije primjerena za srednjoškolsku učeničku populaciju te kako će Ministarstvo idući tjedan organizirati sastanak sa svim ravnateljima medicinskih škola."

U nadi kako ovo neće ostati samo puko obećanje te da ćete doista pronaći način da se ovi problemi riješe.

Učenici Srednje medicinske škole Pakrac", stoji u priopćenju.
 

Pročitajte više