Ovaj Obamin govor pratio je cijeli svijet!

Foto: Guliver image/Getty images

AMERIČKI predsjednik Barack Obama izjavio je da će nastaviti s diplomatskim naporima da se Siriji oduzme kemijsko oružje, ali je isto tako vojsci zapovjedio da zadrži sadašnju razinu pritiska na Siriju.

Nazivajući SAD "sindrom globalne sigurnosti", Obama je u svom govoru ponudio moralne, političke i strateške argumente zašto je spreman lansirati vojni udar na Siriju, dok pokušava naći diplomatsko rješenje za ono što je on nazvao "sirijskim kršenjem globalne zabrane kemijskog oružja".

Obama je zatražio od čelnika Kongresa da odgode glasovanje o dopuštanju upotrebe sile u Siriji dok traju diplomatski pokušaji potaknuti ruskom inicijativom da sirijski režim preda kemijsko oružje.

U svom 15-minutnom govoru na televiziji, najavio je da će nastaviti razgovarati s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom čija se Vlada želi pridružiti pokušaju da se dođe do Assadova kemijskog oružja, te dodao kako je još prerano za zaključak hoće li ruski prijedlog uspjeti.

Obama ne želi "rat naciji koja ne želi rat"

"Zato sam zatražio od čelnika Kongresa da odgode glasanje o dopuštanju upotrebe sile dok god traju ti diplomatski pokušaji", rekao je Obama u govoru kojeg je CNN-a opisao kao "govor predsjednika koji ne želi rat naciji koja ne želi rat".

Obama je naglasio kako želi da prijetnja ostane u zraku.

U govoru kojim je, po najavama promatrača, kanio promijeniti mišljenje javnosti nesklone intervenciji u Siriji, Obama je iznio glavne argumente za preciznu vojnu akciju.


Rekao je kako se opirao pozivima na akciju u vezi sa sirijskim građanskim ratom u kojem je u više od dvije godine poginulo više od stotinu tisuća ljudi, sve do 21. kolovoza kad je u Siriji izveden napad bojnim otrovom sarinom u kojem je poginulo više od tisuću ljudi. SAD za taj napad odgovornim smatra režim sirijskoga predsjednika Bašara Al Assada, a Rusija se protivi takvu zaključku.

"Opirao sam se pozivima na akciju jer ne možemo silom rješavati tuđe građanske ratove. Ali ta se situacija iz temelja promijenila 21. kolovoza kad je Assadova vlada plinom ubila više od tisuću ljudi. Slike toga masakra mučne su. Nizovi muškaraca, žena i djece leže, ubijeni otrovnim plinom", rekao je Obama i dodao: "Mi znamo da je Asadov režim odgovoran. Činjenice se ne mogu zanijekati: sad je pitanje što će SAD i međunarodna zajednica poduzeti".

Po Obaminim riječima, ne bude li međunarodna zajednica djelovala, "Asadov režim neće imati razloga prestati upotrebljavati kemijsko oružje". "Da bi diktatori počinili strahote, nužno je da cijeli svijet okrene glavu", rekao je.

"Nakon pažljiva razmatranja, zaključio sam da je reakcija u interesu nacionalne sigurnosti SAD-a", rekao je i naglasio: "neću u Siriju poslati američke vojnike. Bio bi to ciljani udar da se postigne precizan cilj, uništenje kemijskoga oružja". Assada ne treba silom smijeniti, rekao je. "Amerika je to naučila na iračkome iskustvu".

Američki je predsjednik najavio kako će nastaviti surađivati s Francuskom, Britanijom, Kinom i Rusijom na sastavljanju rezolucije Ujedinjenih naroda kojom bi se od Assada zahtijevalo da preda kemijsko oružje.

Sirija sprema pokazati mjesta gdje drži kemijsko oružje

Ministar vanjskih poslova Sirije Walid Muallem izjavio je da je sirijska vlada spremna predstavnicima Ujedinjenih naroda i Rusije pokazati lokacije na kojima se nalazi kemijsko oružje u toj zemlji, javlja agencija Anadolija (AA).

Govoreći za televiziju Al-Meyadin, šef sirijske diplomacije istaknuo je da je sirijski režim spreman pokazati mjesta s kemijskim oružjem predstavnicima Ujedinjenih naroda (UN) i Rusije.

"Sirija je spremna pokazati mjesta gdje se nalazi kemijsko oružje. Želimo potpisati sporazum protiv širenja kemijskog oružja. Također smo spremni provesti prijedlog Rusije u vezi s međunarodnim nadzorom kemijskog oružja u Siriji”, rekao je Muallem.

Dodao je da je sirijska vlada otvorena i za suradnju s Organizacijom za zabranu kemijskog oružja (OPCW) kako bi bio proveden ruski prijedlog.

 

Pročitajte više