Ovaj čovjek nije ISIS-ovac. Idioti, hoćete li sada prestati širiti laži?

Foto: Facebook

DILJEM društvenih mreža posljednjih se dana širila slika na kojoj su spojene dvije fotografije, jedna na kojoj muškarac drži vatreno oružje u vojničkoj odori, dok je na drugoj njemu sličan muškarac na granici, izbjeglica. Na jednoj od mnogo puta podijeljenih objava piše upozoravajući status: "Sjećate li se ovog tipa? Pozira u ISIS-ovim fotografijama prošle godine, a sada je izbjeglice. Nismo li naivčine?"



Krive informacije šire se internetom brzinom svjetlosti

Otkad je u utorak objavljena, objava je podijeljena 70.000 puta, skupila je sedam tisuća lajkova i dvije i pol tisuće komentara, od kojih mnogi kritiziraju odluku britanske vlade da primi 20.000 izbjeglica. Dobar dio komentara oslikava čistu islamofobiju. Najzanimljivija od svega ipak je činjenica da čovjek na fotografiji nije ISIS-ov militant, već osoba koja se borila protiv barbarske Islamske države, piše BBC.

Radi se o bivšem zapovjedniku Slobodne sirijske vojske, 30-godišnjem Laith al-Salehi, koji se borio protiv ISIS-a u svojem rodnom gradu Aleppu.

Prošlog mjeseca isti je dao intervju za AP.

70 posto njegovog rodnog grada uništeno je

"Svi žele napustiti Siriju. Moj dom je najopasniji grad na svijetu. Otprilike 70 posto ga je uništeno. U Siriji me traže Al Qaeda, ISIS, Vlada...Protiv svih njih sam se borio. Nije me više briga. Neki se ljudi boje, ja ne" rekao je al-Salehi.

Postoji rizik da pravi teroristi koriste rute kojima izbjeglice stižu u Europu, no ovaj čovjek ipak nije jedan od njih.

Mnogo se krivih informacija širi internetom, pogotovo kada se radi o izbjegličkoj krizi i ratu u Siriji. Nažalost, mnogo njih negativno je usmjereno kako bi se stvorio strah od izbjeglica i plodno tlo za društvene nemire.

Pročitajte više