Ovako izgleda lista britanskih poreznih dužnika: Uz imena i dugovanja objavljene čak i fotografije!

KAD SE u Velikoj Britaniji objavi lista poreznih dužnika, to nije klasični "stup srama" već - tjeralice. Uz imena i dugovanja 20 najvećih poreznih dužnika objavljene su naime i njihove fotografije, kao i moguće lokacije te presude izrečene im u odsutnosti, a britanska Porezna uprava zatražila je i pomoć građana u njihovom hvatanju. Top 20 poreznih dužnika u Velikoj Britaniji državi duguje oko 765 milijuna funti (oko 6,85 milijardi kuna).

Britanski mediji prenose kako se ovi bjegunci skrivaju po Velikoj Britaniji, ali i inozemstvu - uključujući Švicarsku, Južnoafričku Republiku te Pakistan. Ovo je prvi put u povijesti da je britanska Porezna uprava objavila fotografije najvećih poreznih dužnika, odnosno "tjeralice" za njima.

Listu Top 20 britanskih poreznih dužnika predvodi 44-godišnji pakistansko-britanski državljanin Hussain Asad Chohan, koji je propustio uplatiti vrtoglavih 200 milijuna funti (oko 1,79 milijardi kuna) poreza. Vjeruje se da se skriva u Dubaiju. U Velikoj Britaniji je zbog šverca i prijevare u odsutnosti osuđen na 11 godina zatvora.

U Dubaiju ili Pakistanu se skriva i drugo lice s liste, 40-godišnji britanski državljanin Nasser Ahmed, koji je utajio 156 milijuna funti (oko 1,4 milijarde kuna) poreza i koji je u odsutnosti osuđen zbog prijevare na šest godina zatvora.

Treći na listi je 33-godišnji Zafar Baidar Chisthi, za kojeg se vjeruje da se skriva u Pakistanu. Duguje 150 milijuna funti (oko 1,34 milijardi kuna) poreza. Zbog prijevare i urote je u odsutnosti osuđen na 11 godina zatvora.

Pročitajte više