"Ovo je povijesni trenutak!"

Foto: Goran Mehkek/Cropix

DOBRODOŠLICU  Hrvatskoj kao novoj 28. članici Europske unije, poželjela je i predsjednica Litve Dalia Grybauskaitė.

"Moji dragi prijatelji, čestitam Hrvatskoj! Čestitam Europi!

Ovo je povijesni trenutak za sve. Napokon su Hrvati s nama! Hrvatska i Litva - zemlje košarke koje znaju kako je važan svaki član tima. Od danas Europa ima još jednog jakog igrača. Poklanjam vašem Predsjedniku dres europskog tima. 'Jedan tim - jedan san'. Idemo pobijediti zajedno!

Čestitam svima!", rekla je predsjednica Litve.

Hrvate pozdravio zamjenik irskog premijera


Sve građane Hrvatske povodom ulaska naše države u Europsku uniju pozdravio je i zamjenik irskog premijera Eamon Gilmore.

"Dame i gospodo,

Čast mi je i povlastica biti danas u Zagrebu i predstavljati istovremeno Predsjedništvo Europskog vijeća i Irsku. Ovo je veliki trenutak i za Hrvatsku i za Europsku uniju. Hrvatska je europska nacija: zemljopisno, povijesno i kulturno.

Veselimo se što ćete zauzeti mjesto koje vam pripada kao članovima Europske unije. Vaše je pristupanje dokaz uspješnosti Europske unije i predstavljat će putokaz za vaše susjede uovom dijelu Europe.

Pozdravljamo vaše napore da ispunite uvjete za članstvo u Europskoj uniji. Odajemo priznanje putu koji ste za to trebali prijeći.

Veselimo se jačanju prijateljstva u demokratskom ozračju, zajedničkim vrijednostima i međusobnom poštovanju. Nadam se da će članstvo u Europskoj uniji biti korisno i doprinijeti preobrazbi Hrvatske, kao što je to bilo i u Irskoj.

2004., kad je Hrvatska krenula na svoj put prema članstvu u Europskoj uniji, prethodno, irsko Predsjedništvo imalo je čast proslaviti pristupanje deset novih država članica Europskoj uniji. U čast tog događaja naš je Nobelovac, pjesnik Seamus Heaney napisao sljedeće stihove:

'Na dan kad se pojavi pridošlica,

Neka to bude povratak kući i progovorimo

Poznatim riječima koje i nama dolikuju,

Pokrenimo usne, pokrenimo umove i neka se razbuktaju nova značenja.'

Vaše pristupanje Europskoj uniji i u nama će razbuktati nova značenja. Približava se ponoć i vaši su prijatelji tu da vas oprigrče.

Po velikoj tradiciji, želim i Vladi i narodu Hrvatske: stotinu, tisuću puta dobro došli!", rekao je zamjenik irskog premijera Eamon Gilmore.

Pročitajte više