"Palčić gore": Petrova bolnica dobila aparate vrijedne 400 tisuća kuna

Foto: Arhiva

PETROVA bolnica od danas ima nove aparata koji će pomoći u borbi za zdravlje i život prijevremeno rođene djece. Novi inkubator, respirator i tri perfuzora su donacija Grada Zagreba, udruge Palčić i Hrvatskog veterinarskog instituta. Domaćin na svečanosti predaje, pomoćnik sanacijskog upravitelja KBC Zagreb Hrvoje Vrčić, rekao je kako su vrata njihove bolnice otvorena svim trudnicama u Hrvatskoj. Vidno dirnut, zahvalio je na donaciji čija je ukupna vrijednost gotovo 400 tisuća kuna.

"Osim tih materijalnih sredstava bitno je kako mogu pomagati međusobno roditelji jedni drugima s iskustvom koji su prošli takve stvari", rekao je Vrčić.

Predsjednica Kluba roditelja nedonoščadi Palčić Željka Vučko zahvalila je liječnicima što se bore za Palčiće te rekla kako će udruga i dalje pomagati.

"Palčići nastavljaju dalje hrabro sa svojom borbom, a način na koji možemo pomoći je upravo akcija 'Palčić gore' kojom ćemo nastojati do kraja 2013. opremiti i preostalih 15 rodilišta u Republici Hrvatskoj", najavila je Vučko.

U Hrvatskoj se godišnje rodi oko 44 tisuće djece. Otprilike 5 posto njih, više od tisuću, na svijet stiže prijevremeno te im je potrebna najveća pomoć na samom početku života. Toga je svjesna i zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba Sandra Švaljek.

"Prije vremena rođena djeca posebno su osjetljiva. Potrebna im je sva naša ljubav, ali i pomoć ovakve vrste. Najmanje što možemo očekivati je donirati svoja sredstva i sredstva lokalnih zajednica i omogućiti im da uspješnije prebrode svoje prve korake u život", kaže Švaljek.

Zamjenica je obećala i dalje se zalagati za pomaganje Palčićima, kojima je sve najbolje poželio i zamjenik ministra zdravlja Marijan Cesarik. On kaže kako Hrvatska dobro stoji kad je u pitanju zdravstvena skrb za njih.

"Hrvatska je u samom svjetskom vrhu po kvaliteti. Hrvatska ima jedan od najboljih standarda. Vjerojatno je i ovaj zdravstveni sustav takav kakav je doveo do ovakvih rezultata kojima se možemo ponositi i to moramo njegovati", rekao je Cesarik.

Uz nove aparate briga o prijevremeno rođenoj djeci bit će još bolja te će Palčići imati puno više šanse za ostvarenje svih svojih potencijala.
 

Pročitajte više