Palo primirje i dogovor: Pupovac pozvao Srbe da glasaju za Josipovića

Foto: FAH

"KOME ću dati svoj glas, odlučit ću kada dobijem glasački listić", rekao je Milorad Pupovac čelnik SDSS-a prije samo četiri dana. No, čini se da je odlučio prije tog vremena. Naime, njegova stranka i sam Pupovac pozvali su Srbe u Hrvatskoj da svoj glas daju predsjedničkom kandidatu Ivi Josipoviću.

Promjeni mišljenja kumovao je dolazak Josipovića na tradicionalni prijem kojeg priređuje Srpsko narodno vijeće (SNV) a povodom pravoslavnog Božića. Josipović se pojavio na domjenku nakon tri godine, koliko je i trajao žestoki sukob Pupovca i Josipovića.  U tom medijskom "okršaju" Josipović je optužio Pupovca za "etnobiznis" te da ne može biti predstavnik svih Srba u Hrvatskoj.

"Pupovac je za Srbe učinio vrlo malo, za sebe iznimno puno. To mi se, kao građaninu i predsjedniku svih građana, ne sviđa", govorio je Josipović prije samo dvije godine. Povijest sukoba kreće od tjednika Novosti koji je negativno pisao o Josipoviću, a baš kao i Index pisali su o aferi Zamp.

Josipović je tada za svog saveznika iz "srpskih redova u Hrvatskoj" uzeo SDF koji vodi Veljko Džakula.

"SNV i Pupovac su u razdoblju naše demokracije odigrali pozitivnu ulogu. Ali, s vremenom, izgradili su monopol, financijski i politički, koji zatvara mogućnost pluralizma unutar srpske manjine, koja financijsku moć pretače u političku ekskluzivnost.", govorio je Josipović koji je prije tri godine najavljivao izmjene zakona o nacionalnim manjinama. Danas sličan zakon predlaže Orah Mirele Holy.

No, na domjenku su sve teške riječi su zaboravljene. Pupovac nije htio ni govoriti o razdoblju kojeg je obilježila njegova svađa s Josipovićem.

"Iz djetinstva se sjećam da su Badnjak i Božić dani izmirenja ljudi. Ovaj dan i prijem je jedno takvo mjesto na kojem je svatko dobrodošao. Da je došao bilo tko drugi, bio bi jednako primljen. Kao što ste vidjeli, pozdravio sam i izaslanika HDZ-a i, bez obzira na političke razlike, mi poštujemo političke napore", odgovorio je Pupovac na novinarsko pitanje je li se pomirio s Josipovićem.

Predsjedništvo SDSS-a nakon domjenka donijelo je odluku o potpori Ivi Josipoviću.
 

Pročitajte više