Panika u Beogradu: Hospitalizirali muškarca koji je došao iz Libije zbog sumnje da je zaražen ebolom

Foto: Blic.rs

NA INFEKTIVNOJ klinici u Beogradu našao se pacijent za kojega se sumnjalo da je zaražen ebolom. No, srećom, pretrage su pokazale da ima "samo" upalu pluća.

Kako javlja Blic, liječnik iz unutrašnjosti zemlje uputio je muškarca s temperaturom, koji se vratio iz Libije, da se javi u zaraznu bolnicu radi sumnje u ebolu.

Infektivna klinika ima poseban odjel gdje se smještaju pacijenti oboljeli od zaraznih bolesti. Liječnici i medicinske sestre svjesni su da kada bi dobili pacijenta s ebolom, morali bi biti u karanteni 21 dan.

"Kada je stigao ovaj pacijent, došao sam ga pregledati, a nekoliko mojih kolega ponudilo se da to učini umjesto mene. Čak se i nekoliko medicinskih sestara koje nisu radile taj dan ponudilo da dođu i ostanu na poslu koliko god bude trebalo. To dovoljno govori o njihovoj požrtvovnosti", kazao je Blicu liječnik Delić.

Aerodromi pod pojačanim mjerama nadzora

Podsjetimo, od 2. kolovoza aerodromi u Beogradu i Nišu po pojačanim su mjerama nadzora zbog straha od ebole.

"Beogradski aerodrom je najugroženije područje zbog tranzita iz mjesta zahvaćenih epidemijom", rekao je novinarima srpski ministar zdravlja Zlatibor Lončar dodajući kako će i beogradski i niški aerodrom biti pod mjerama pojačanog nadzora te da će od danas biti pojačano prisustvo granične sanitarne inspekcije.

"Poduzet ćemo sve potrebne mjere da se preduhitri pojava ove bolesti i njeno eventualno širenje na naše područje", rekao je ministar i dodao da neće biti opuštanja niti u cestovnom prometu, prenosi agencija Tanjug. Lončar je rekao da im Svjetska zdravstvena organizacija šalje detaljna uputstva i preporuke o ponašanju.

Pročitajte više