Panika u Rusiji: Da spase ušteđevinu Rusi kupuju sve, od stanova do gaća

Ilustracija: scx.hu

NAKON rekordnog pada tečaja nacionalne valute Rusi su počeli trošiti svu ušteđevinu u rubljima, kupujući stanove, bijelu tehniku pa čak i donje rublje. Mnogi rusku vakutu mijenjaju u devize. Cijene u trgovinama rastu, a deviza u mjenjačnicama je sve manje.

U utorak, kada je rubalj dosegao povijesno najnižu vrijednost, i najpopularniji moskovski kafići bili su poluprazni. Takva neuobičajena slika mogla se vidjeti samo kada su se u Moskvi događali teroristički napadi. Jedina razlika je u tome što su Moskovljani za vrijeme izvanrednih situacija ostajali kod kuće, a u utorak su se rastrčali po trgovinama, u panici kupujući sve što bi im moglo zatrebati, piše Ruski vjesnik.

U prodavaonicu donjeg rublja i čarapa utrčao je pijani muškarac i tražio da mu prodaju vrećicu jer je kao zalihu kupio nekoliko boca alkoholnog pića pa mu ih nije zgodno nositi u rukama. U istoj trgovini prodavačica je savjetovala svima da kupe po nekoliko komada donjeg rublja jer će sutra sve biti 20% skuplje. "Vlasnik trgovine mi je telefonirao i rekao da sutra ujutro promijenimo cijene", tužno priča prodavačica. "Što se tu može? Ne mogu se napraviti zalihe za cijeli život".

Prodavači ne stignu promijeniti cijene


Ovih dana u Moskvi se kupovala i bijela tehnika. U nekoliko trgovina velikih trgovačkih lanaca zabilježen je nagli porast potrošnje, a kupci su stajali u dugim redovima. U trgovini MVideo nisu imali vremena promijeniti cjenik zbog velike gužve i brzog rasta cijena. Na blogovima su se pojavile informacije da su ljudi donosili robu na blagajnu, gdje se bi se ispostavilo da moraju platiti više jer prodavači nisu stigli promijeniti cijene.

Bogatiji Moskovljani kupuju stanove jer njihov kapital u rubljima velikom brzinom gubi vrijednost. U velikim tvrtkama za promet nekretnina PIK, Morton i Su-155 za portal Gazeta.Ru kažu da je promet nekretnina porastao 2 do 3 puta. Agenti ovih kompanija napominju da su zbog trenutne ekonomske situacije prisiljeni podignuti cijene nekretnina.
 

Pročitajte više