Pao na kuće: Putnički avion srušio se u Tajvanu, najmanje 47 poginulih

Foto: AirLive Net/Twitter; Screenshot: CNN

PUTNIČKI zrakoplov ATR 72 TransAsia Airwaysa srušio se u Tajvanu. Do nesreće je došlo oko 19 sati prema lokalnom vremenu, u blizini aerodroma Magong. Pretpostavlja se da je uzrok nesreće loše vrijeme.

Zrakoplov se prilikom neuspjelog pokušaja slijetanja na tajvansko otočje Penghu zabio u kuće u obližnjem selu Sisi te uništio domove i automobile. Ne zna se još koliko stradalih ljudskih žrtava ima na tlu.

U zrakoplovu su se nalazila 54 putnika - 50 odraslih i četvero djece, te četvero članova posade. Dvije osobe su bile francuski državljani, a svi ostali su Tajvanci, obznanio je tajvanski ministar prometa Yeh Kuang-shih.

Tajvanska agencija CNA prvotno je objavila kako je poginula 51 osoba, a kasnije su izvijestili kako ima najmanje 47 mrtvih te 11 ozlijeđenih.

Let GE 222 poletio je u 17 sati prema lokalnom vremenu iz tajvanskog Kaohsiunga i 35 minuta kasnije trebao je sletjeti u Magong. No, otočje je baš pogodio tajfun Matmo pa je vidljivost bila katastrofalna. Zbog tajfuna Matmo, Penghu je bio pod udarom snažnog vjetra i obilne kiše.

Tajvanski mediji javljaju kako je zrakoplov pao nakon čak dva neuspjela pokušaja slijetanja na pistu. Zrakoplov se nakon pada zapalio.

Iz Taipeja je na mjesto nesreće upućen tim istražitelja. Sve okolnosti nesreće još se istražuju.

Riječ je o prvoj tajvanskoj zrakoplovnoj nesreći s fatalnim posljedicama u posljednjih 12 godina.

Oko 200 letova ranije tijekom dana otkazano je zbog obilne kiše i snažnih vjetrova koji su pratili tajfun Matmo.

Francusko-talijanski proizvođač zrakoplova, tvrtka ATR, izvijestila je kako je pali zrakoplov proizveden u lipnju 2000. godine.

Pročitajte više