Papa Franjo: Ideološko kršćanstvo je bolest koja plaši ljude!

Foto: Guliver Image / Getty Images

TIJEKOM služenja mise prošlog tjedna papa Franjo kazao je kako je ideološko kršćanstvo "bolest koja ne služi Isusu Kristu već plaši ljude i tjera ih od religije".

Radio Vatikan prenio je dio njegovog govora: "U ideologiji ne postoji Isus: u svojoj nježnosti, ljubavi i blagosti. Ideologije su uvijek krute. Kada kršćanin postane učenikom ideologije, on gubi vjeru: on više nije učenik Isusov, on je učenik ideoloških stavova i misli... Zbog toga im je Isus rekao: "Oduzeli ste ključ znanja". Znanje o Isusu transformirano je u ideološko i moralističko znanje jer to zatvara vrata mnogim uvjetima. Znanje postaje ideologija a ideologija plaši, ideologija tjera ljude, udaljava ljude i udaljava Crkvu od ljudi. To je ozbiljna bolest, no ona nije nova, zar ne?"

Iako papa Franjo tijekom mise nije konkretno spomenuo kršćansku desničarsku ideologiju, njegove prošle opaske sugeriraju da je upravo o toj ideologiji govorio.

Papa Franjo iznenadio je mnoge svojim stavom od kada je došao na čelo Crkve. Do sada je kritizirao "divlji kapitalizam" te stao na stranu nezaposlenih. Kritizirao je i konzervativne kršćane koji su previše fokusirane na abortuse, istospolne brakove i kontracepciju.

Papa je stao i na kraj mržnji prema homoseksualnim osobama kazavši da ih ne treba osuđivati i marginalizirati.

 

Papa: Bog je zatvorenik našeg egoizma

Papa Franjo pozvao je u srijedu na humaniji pravni sustav rekavši da je i Bog zatvorenik nepravde u svijetu i da se nalazi u svakoj ćeliji.


"Bog je također zatvorenik. On je u svakoj ćeliji", rekao je Franjo na audijenciji s talijanskim zatvorskim kapelanima. "On je zatvorenik našeg egoizma, naših sustava, mnogih nepravdi... koje kažnjavaju slabe dok velike ribe slobodno plivaju", kazao je.

Franjo je u obraćanju kapelanima govorio o reformama pravnog sustava. "Vi ste govorili o pravnom sustavu pomirenja, nade, otvorenih vrata, novih obzora. To nije utopija. To se može dogoditi", kazao je Papa.

Papa Franjo pokazao je da obraća pozornost na život u zatvorima kada je, u jednom od svojih prvih poteza u pontifikatu, posjetio zatvor za mladež u Rimu i oprao noge zatvorenicima u sklopu tradicionalnog uskrsnog obreda pranja nogu.

Italija ima problema s prenapučenim zatvorima i sve je više poziva na reformu kojom bi se, prije svega, skratili predugi boravci u pritvoru prije suđenja.

Pročitajte više