Papa Franjo izabrao moto za posjet Sarajevu

Foto: FAH

POSJET pape Franje Bosni i Hercegovini planiran za 6. lipnja pratit će moto "Mir vama" uz stilizirani znak što će objediniti križ, bijelu golubicu kao simbol mira te trokut koji simbolizira granice te zemlje, najavio je u utorak u Sarajevu nadbiskup vrhbosanski, kardinal Vinko Puljić.

"Razlog za moto je što je sam Papa za to dao poticaj najavljujući dolazak u Sarajevo, kada je rekao da dolazi ohrabriti proces izgradnje mira", kazao je kardinal Puljić.

Podsjetio je i kako su riječi "Mir vama" bile prve što ih je uskrsli Krist uputio svojim učenicima.

Vremena su nesigurna i neizvjesna

"Živimo u nesigurnim i neizvjesnim vremenima i za budućnost nama treba upravo takvo jedno ohrabrenje", kazao je vrhbosanski nadbiskup.

Dodao je kako se tom ohrabrenju posebice raduju katolici u BiH, jer pohod Svetog Oca doživljaju prvenstveno kao potporu baš njima.

Logo pak povezuje sredinu i moto pa se stoga išlo za rješenjem koji ugrađuje odrednicu BiH kao države te žutu, crvenu i plavu boju.

Golubica mira s maslinovom grančicom oznaka je pak univerzalne želje za mirom.

U tijeku animiranje župljana

Autori mota i loga su Miroslav Šetka, profesor likovne kulture u Katoličkom školskom centru u Zenici te Dragan Ivanković, grafički i likovni dizajner, također iz Zenice.

"Ostalo još ide svojom procedurom. Animiramo javnost po župama i sve one koji žele sudjelovati", kazao je Puljić.

Po njegovim riječima još puno toga valja dogovoriti između crkvenog i državnog odbora za doček pape Franje jer treba prirediti brojne sadržaje i organizirati dolazak velikog broja zainteresiranih vjernika.

Još se ne zna lokacija središnjeg misnog slavlja


Kardinal Puljić nije mogao kazati gdje će točno biti središnje misno slavlje u Sarajevu, dodajući kako je konačna odluka o lokaciji na protokolu Svete Stolice, a ona će vjerojatno biti donesena početkom travnja.

No gdje god bude, pristup prostoru neće biti moguć bez predbilježbe koja će se provoditi po župnim uredima i preko središnjeg crkvenog odbora za organiziranje posjeta.

"Već je otvorena mogućnost prijave preko crkvenog odbora", kazao je vrhbosanski nadbiskup.

Pročitajte više