Papa Franjo primio novog španjolskog kralja Felipea VI.

Foto: FAH

PAPA Franjo primio je u ponedjeljak prvi put novog španjolskog kralja Felipea VI., koji je nedavno na prijestolju zamijenio svog oca Juana Carlosa, zajedno s njegovom suprugom, kraljicom Letizijom, na "srdačan razgovor", objavio je Vatikan.

To je bilo prvo putovanje španjolskog kraljevskog para u inozemstvo od stupanja na prijestolje 19. lipnja.

Felipe VI. bio je odjeven u tamno odijelo, a njegova supruga Letizia u bijelo, što je privilegij rezerviran za katoličke kraljice, po vatikanskom protokolu koji inače predviđa da žene koje Papa prima u audijenciju nose crno.

Razgovor s Papom odvijao se na španjolskom i u "jako srdačnom ozračju" u biblioteci Apostolske palače i trajao je četrdesetak minuta.

Felipe VI. Papi je poklonio faksimil knjige "Oraculo manual y arte de prudencia", djela iz 1647. španjolskog jezuita Balthasara Graciana, koje postoji u samo dva originalna primjerka od kojih se jedan čuva u Lujanu u Argentini.

Papa Franjo njemu je poklonio pločicu s niskim reljefom koji prikazuje originalni plan Trga sv. Petra i kopiju njegove apostolske pobudnice "Evangelii Gaudium" (Radost evanđelja).

Papa i Felipe VI. razgovarali su o "pitanjima od zajedničkog interesa i važnosti dijaloga i suradnje između države i Crkve za dobrobit cijelog španjolskog društva", objavio je Vatikan.

Španjolski kraljevski par spomenuo je problem nezaposlenosti u Španjolskoj i situaciju u Latinskoj Americi.

Felipe VI. ponovno je pozvao Papu da posjeti Španjolsku u povodu 500. rođendana sv. Tereze Avilske 28. ožujka iduće godine.

Pročitajte više