Paravinja traži izuzeće suda, suđenje prekinuto: "Ne želite da se čuje ono što imam za reći"

Foto: Hina

PONOVLJENO suđenje Draganu Paravinji zbog pokušaja silovanja i ubojstva maloljetne Antonije Bilić, iz Krički pored Drniša, danas je na Županijskom sudu u Šibeniku prekinuto, prije no što je počelo, jer je Paravinja zatražio izuzeće suda.


Odlučila je tako predsjednica sudskog vijeća, sutkinja Nives Nikolac, nakon što je sam Paravinja, prije no što mu je pročitana optužnica, zatražio izuzeće suda, držeći da će isključivanje javnosti iz glavne rasprave sudu omogućiti manipulaciju činjenicama, kazao je novinarima nakon prekinutog ročišta odvjetnik obitelji Bilić Vinko Ljubičić.

Županijski sud Paravinjin zahtjev prenijet će Vrhovnom sudu koji će o njemu odlučiti, a tek nakon toga suđenje će se moći nastaviti, kazao je Ljubičić.

Najvjerojatnije, smatra odvjetnik, sud će odluku donijeti kroz desetak dana. Ljubičić je novinarima još jednom ponovio kako smatra da do ponovljenog suđenja nije trebalo doći.

Sudsko vijeće pod predsjedanjem Nives Nikolac odlučilo je da će suđenje biti zatvoreno za javnost. Ovakvoj odluci usprotivili su se Paravinjina braniteljica po službenoj dužnosti Ankica Giljanović i sam Paravinja, koji je na sud došao u kratkim hlačama i japankama.

Giljanović smatra da bi zatvaranje suđenja za javnost moglo štetiti njenom klijentu, te napominje kako su informacije s rasprava i ranije curile u javnost. Paravinja pak kaže da je sud odlučio zatvoriti raspravu zato što ne žele da u javnost izađe ono što ima za reći.

Odvjetnik Ljubičić: Ne očekujem usvajanje novih dokaza

Vrhovni sud je, podsjetimo, u žalbenom postupku ukinuo presudu šibenskog Županijskog suda kojom je Paravinja zbog spomenutih kaznenih djela, te pokušaja silovanja još jedne djevojke, osuđen na jedinstvenu zatvorsku kaznu od 40 godina. Vrhovni sud je smatrao kako u sudskom postupku nije dokazano da je Paravinja maloljetnu Antoniju Bilić pokušao silovati, pa onda ubio.

Na prvom ročištu u ponovljenom suđenju nije bio nitko od obitelji Bilić. Predstavljao ih je njihov odvjetnik Vinko Ljubičić, koji kaže:

"Danas bi Sud trebao odlučiti o prijedlozima obrane za izdvajanje iz sudskog spisa određenih navodno nezakonitih dokaza i, s druge strane, o tome koje će dokaze iznijeti na glavnoj raspravi. Ja držim da će sud odbiti prijedlog za izdvajanje bilo kojeg dokaza kojeg je izveo tijekom glavne rasprave, a također ne očekujem da budu prihvaćeni novi dokazi. Jedino što smatram da bi bilo opravdano i razumno jest da sud prihvati dopunu vještačenja s obzirom na to da je nakon prvostupanjske presude pronađeno tijelo pokojne i tu bi trebalo uskladiti činjenični opis učinka", rekao je Ljubičić.

Pročitajte više