Paro imenovan veleposlanikom u SAD-u: Hrvatska mora biti predvodnik regije

HRVATSKA ponovo ima veleposlanika u SAD-u nakon što je tu dužnost prije godinu dana napustila Kolinda Grabar-Kitarović.

Riječ je o iskusnom diplomatu Jošku Pari kojem je predsjednik Ivo Josipović na Pantovčaku uručio vjerodajnice. Paro je prošli tjedan na predavanju u Američko-hrvatskom društvu u Zagrebu naglasio da SAD od Hrvatske očekuje da bude predvodnik regije na putu u euroatlantske integracije, a kao jedan od svojih glavnih zadataka istaknuo je jačanje gospodarskih odnosa sa SAD-om. Inače, Jošku Pari je ovo treći veleposlanički mandat.

Mjesto je godinu dana bilo prazno


Joško Paro drugi je novi, službeno potvrđeni hrvatski veleposlanik, nakon što je sredinom veljače poslove u Bruxellesu preuzeo Vladimir Drobnjak. Diplomatski odnosi s SAD-om uspostavljeni su 1992., a nakon odlaska Kolinde Grabar Kitarović 2011., to je mjesto godinu dana bilo prazno.

Kvalitetni veleposlanici odraz su naše regionalne i gospodarske politike, komentirala je ino ministrica Vesna Pusić. "Moraju biti ti koji predstavljaju Hrvatsku i tako su tretirani, ne samo u tim zemljama nego i u svojoj vlastitoj zemlji i u svojoj kući", rekla je Pusić.

Sedam godina veleposlaničkog staža Joško Paro stekao je kao dugogodišnji veleposlanik u Ujedinjenom Kraljevstvu, dok je od 2009. d0 2010. bio veleposlanik u Nizozemskoj. U ministarstvu vanjskih poslova Paro je od 1992, a zadnjih je godina preuzeo vanjske poslove na Pantovčaku kao savjetnik predsjednika. Vjerodajnice Pari uručit će predsjednik Ivo Josipović.

Pročitajte više