Pervez Musharraf optužen zbog smrti Benazir Bhutto!

Foto: Guliver image/Getty images

PAKISTANSKI sud optužio je bivšeg predsjednika i prvog čovjeka pakistanske vojske Perveza Musharrafa zbog sudjelovanja u u ubojstvu Benazir Bhutto! Ovakva odluka suda prva je u povijesti Pakistana jer je ovo prvi put da je jedan čelni čovjek pakistanske vojske optužen za zločin.

Musharraf je optužen jer nije spriječio ubojstvo nekadašnje premijerke Benazir Bhutto koja je stradala u napadu bombaša samoubojice 2007. godine. Istragom UN-a utvrđeno je kako njegova vlada nije učinila sve da se pobrine za njezinu sigurnost, a pod brojnim kritikama našao se i način koji je vođena istraga o ubojstvu te propusti poput ispiranja mjesta zločina vodom i neprovođenja obdukcije.

Nakon što je otjeran s položaja čelnika zemlje, koji si je 1999. osigurao vojnim udarom, Musharraf je 2008. godine prebjegao u Veliku Britaniju. Vratio se prije koji mjesec kako bi sudjelovao na izborima no izgubio je potporu građana.

Ranije je govorio kako vlada oko slučaja atentata na Bhutto sada vodi političke igre, a tokom proteklih godina nebrojeno je puta negirao ikakvu zakonsku odgovornost za ubojstvo. I sada je na sudu negirao krivnju.

Pročitajte više