Petrokemija planira dvije dokapitalizacije ukupne vrijednosti 800 milijuna kuna

Foto: Petrokemija

KUTISNKA Petrokemija u četvrtak je najavila da će tražiti podršku dioničara za dokapitalizaciju od 400 milijuna kuna ove godine i jednako toliko u 2016. kako bi osigurala novac za uspostavu stabilnog poslovanja.

Dioničari će na Glavnoj skupštini, sazvanoj za 20. svibnja, najprije glasati o pokrivanju akumuliranih gubitaka smanjenjem nominalne vrijednosti dionica s 170  na 90  kuna, a zatim o izdavanju do 4.444.444 novih dionica po cijeni od 90 kuna.
 
Dokapitalizacija je dio plana restrukturiranja koji bi trebao rezultirati troškovnim uštedama u iznosu 626 milijuna kuna, dok bi menadžment s financijskim partnerima trebao dogovoriti financijsku konsolidaciju od 740 milijuna kuna.
 
 Tri kompanije koje su ušle u drugi krug procesa privatizacije Petrokemije, ali kasnije odustale od davanja obvezujućih ponuda,  bile su austrijski Borealis, češki Agrofert i mađarski Nitrogenmuvek.
 
Osim rezultata procesa dubinskog snimanja, potencijalna prepreka transakcije možda je bila Vladina namjera zadržavanja snažnog utjecaja u kutinskom proizvođaču gnojiva i nakon ulaska strateškog partnera.
 
To je djelomično potvrdila i uprava tvrtke, koja je za neuspjeh natječaja okrivila cjenovne uvjete na tržištu gnojiva i cijene plina, ali i činjenicu da je potencijalnim partnerima ponuđeno da kroz investicije i dokapitalizaciju postanu vlasnici 51%, što im očigledno nije bilo dovoljno.
 
 

Pročitajte više