Picula o otmici Tomislava Salopeka: Nitko nije siguran

Foto: N1

GOST Novog dana na N1 Televiziji bio je Tonino Picula, zastupnik u Europskom parlamentu, koji je odgovorio na brojna pitanja vezana mahom za posljednja događanja.

Na pitanje jesu li slike izbjegličke krize na europskim granicama koje gledamo posljednjih dana znak neuspjeha europske politike on je odgovorio da će ovi događaji ukoliko se nastave događati i idućih nekoliko mjeseci značiti da je Europa nesposobna da adekvatno reagira.

Po njemu, podizanje zidova nije odgovor kakav Europa traži.

"To nije adekvatan odgovor i morali bi pokazati više solidarnosti i osjetljivosti prema svima koji žele ući u Europsku uniju", komentirao je Picula gradnju i najavu gradnje novih zidova po Europi.

Odluka o odgodi primjene dvojezičnosti nije dobra

Po pitanju granica, Picula se dotakao i hrvatsko-slovenskog graničnog spora i prekinute arbitraže, odnosno slovenskog pritiska da se arbitraža nastavi.

"Ovo je prilika da se spor vrati u bilateralne razgovore dviju zemalja. Vrijeme je da se problemu da pravi profil, a to je neriješeno pitanje granice između dviju država".

Smatra kako su kritike EU zbog odluke gradskog vijeća Vukovara o odgodi primjene dvojezičnosti samo prvi signal, ali dodaje kako nije dobro to što se učinilo, te da je teško reći koje će biti posljedice.

Dotakao se i otmice Tomislava Salopeka.

"Taj zločin dokazuje da nitko nije i ne može biti siguran na tom području koje je pogođeno sukobima. Je li nacionalnost tu presudna, možda. Mislim da će mnogi pokušati manipulirati činjenicom da jedan dio strategije terorista može biti i izbjeglički val"

Pročitajte više