Pijemo najskuplju vodu u regiji

Foto: Ilustracija/Arhiva

NAJSKUPLJA voda za domaćinstva u regiji je u Hrvatskoj, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini, dok najjeftiniju vodu piju stanovnici Makedonije i Albanije, prenosi N1 podatke koje su prikupili novinari Anadolije.

Inače, BiH i Hrvatska od svih nabrojanih zemalja imaju najveće količine pitke vode po glavi stanovnika.

Prema podacima Vodoopskrbe i odvodnje d.o.o. Zagreb, usluga opskrbe pitkom vodom u Zagrebu se naplaćuje 4,68 kuna po kubiku, odnosno 0,60 eura, a za kanalizaciju se naplaćuje 1 kunu, usluge pročišćavanja 1,28 kuna što s PDV-om i drugim naknadama ukupno iznosi 15,8 kuna, odnosno 2,05 eura.

Cijena vode za domaćinstva u Zagrebu je skuplja u usporedbi s drugim gradovima u regiji, ponajviše zbog dodatnih naknada.

Nakon hrvatske prijestolnice slijedi Podgorica gdje, prema podacima kojima raspolaže Vodovod i kanalizacija d.o.o. Podgorica, cijena vode po metru kubnom za domaćinstva (kolektivno i individualno stanovanje), iznosi 0,40 eura, dok se za kanalizaciju plaća 0,20, što je ukupno oko 0,60 eura. U cijenu je uračunat PDV po stopi od 7 posto.

U Bosni i Hercegovini su cijene vode slične onima iz Crne Gore. Iz Kantonalnog javnog komunalnog poduzeća Vodovod i kanalizacija Sarajevo za Anadoliju su kazali da je ukupna cijena vode za kategoriju domaćinstva 1,17 konvertibilnih maraka (KM), odnosno 0,59 eura.

Pročitajte više