Piršić: Studiju za utjecaj na okoliš LNG terminala treba vratiti na doradu

Screenshot: YouTube

DANAS završava jednomjesečna procjena utjecaja na okoliš za projekt LNG terminala, projekta koji se vuče od 2006. godine. Ovaj je projekt daleko bolji od prošlog kojeg je izradila tvrtka Adria LNG, koja bi kako kaže Vjeran Piršić, predsjednik Udruge Eko Kvarner, napravila katastrofu za Jadran.

"U ovom projektu imamo situaciju da više nemamo utjecaj na more , ali se kao problemi ističu veliki podvodni radovi koji bi napravili štetu na podmorju , a niti procjena rizika nije do kraja definirana. Za razliku od ovih tehnologija postoje i one kvalitetnije i ekološki prihvatljivije", kaže Piršić.

"To je tehnologija brodoterminala koji je napravljen prvi put u Livornu, i prije mjesec i pol dan proradio. Takvih se nekoliko radi u Južnoj Koreji. U kombinaciji sa malom plinskom termoelektranom izbjegli bi se svi negativni utjecaji projekta. Dakle, ne bi bilo podvodnih radova, ne bi se koristilo more, ne bi bilo zagađenja na kopnu, a u slučaju rizika taj brod bi se mogao maknuti.

Ono što je tu problem je to što taj projekt ne žele ljudi iz Plomina C koji žele ugljen. Plinska termoelektrana je smrt za Plomin C . Mi smo htjeli predložiti i to je naš zahtjev da se studija vrati na doradu, da se vidi i ova mogućnost koja je daleko bolja. Ova mogućnost, takozvani plan B za kojeg postoji investitor i kupac, mogao bi profunkcionirati u siječnju 2016.godine i koštao bi 200 milijuna eura, za razliku od prvog koji bi stajao 600 milijuna eura te koji zasad nema investitora niti kupca a radio bi se 6 godina", kaže Piršić.

Pročitajte više