Pistorius dobio šest godina zatvora

Foto: FAH

OSCAR PISTORIUS dobio je šest godina zatvora zbog ubojstva svoje djevojke Reeve Steenkamp, presudio je sud u južnoafričkoj Pretoriji.

Pistoriusu je prijetilo 15 godina zatvora, što je minimalna kazna za ubojstvo u Južnoafričkoj republici, no sud se ipak odlučio za blažu kaznu.

Mogao bi izaći na slobodu već za tri godine

S obzirom na vrijeme koje je već proveo u zatvoru, Pistorius bi mogao izaći na slobodu za tri godine.

Nakon što mu je sudac izrekao presudu, bivši južnoafrički paraolimpijac odmah je odveden u bolnički dio zatvora u Pretoriji, gdje je već služio prvotnu kaznu.

Reevini roditelji nisu u sudnici pokazivali reakcije na presudu, no njihov je odvjetnik rekao je da je "rezultat pošten", prenosi britanski Telegraph.

Pistorius neće se žaliti na presudu, rekao je njegov odvjetnik Andrew Fawcett.

"Poštujemo odluku suda i nećemo se žaliti. Oscar će odslužiti kaznu. Mislim da je ona pravedna s obzirom na okolnosti", rekao je odvjetnik novinarima po izlasku iz suda u Pretoriji.

Očekuje se da bi se ipak optužba mogla žaliti jer su najavili da im nije prihvatljiva kazna manja od osam godina zatvora.

Ubio svoju djevojku s četiri metka kroz zatvorena vrata kupaonice

Proslavljeni sportaš, kojem su kao djetetu zbog uređene deformacije obje noge amputirane ispod koljena, ubio je svoju djevojku s četiri metka ispaljena kroz zatvorena vrata kupaonice 14. veljače 2013. Tijekom suđenja je tvrdio da je čuo buku usred noći i mislio je da je unutra provalnik.

On je najprije osuđen za ubojstvo iz nehaja i dobio je petogodišnju zatvorsku kaznu. Poslije godinu dana u zatvoru on je pušten u kućni pritvor.

Međutim, žalbeni sud je u prosincu prošle godine preinačio presuda za ubojstvo iz nehaja u ubojstvo, a vrhovni sud je odbacio njegovu žalbu na tu presudu.

Zemlja je uoči presude bila podijeljena. Neki su smatrali da njegovo suđenje snaži povjerenje u pravosudni sustav, drugi pak da bivši atletičar ima privilegiran status jer je bogati bijelac.  

Pistorius, koji je ušao u povijest kao prvi paraolimpijac koji se ravnopravno natjecao s atletičarima bez invaliditeta na Olimpijskim igrama 2012. godine, nekoć je bio južnoafrički zlatni dečko, junak koji je nadvladao svoj hendikep i postao međunarodna superzvijezda.

 

Pročitajte više