Pitanja koja su ostala bez odgovora: Zašto su braća Tsarnaev napala baš maraton u Bostonu?

Foto: NBC News

ANZOR TSARNAEV, otac braće Tsarnaev optuženih za bombaški napad u Bostonu, otputovat će u Sjedinjene Američke Države kako bi "tražio istinu i pravdu".

U izjavi za AP, Anzor Tsarnaev kazao je da je odlučio ovog tjedna otići u SAD i odgovoriti na pitanja policije. Majka osumnjičenih Zubeidat Tasarnaeva naglasila je potrebu da njen muž razjasni neke stvari. Ona je dodala da tijelo ubijenog sina želi transportirati u svoju zemlju, kako bi ga sahranila.

Protiv mlađeg brata, Dzhokhara Tsarnaeva, priprema se optužnica zbog podmetanja bombi u Bostonu. Dzhokhar se i dalje oporavlja od rane grla koju je zadobio u pucnjavi s policijom. Ne može govoriti, ali s istražiteljima komunicira pišući.

Jesu li imali pomoć?

Eksplozije u Bostonu i dalje su glavna tema američkih medija. Čak i nakon što su bombaši ulovljeni, mnoga su pitanja ostala neodgovorena, tvrdi NBC News. Najprije se nameće pitanje jesu li braća planirala nove bombaške napade i koliko su daleko otišli u pripremama.

Za pretpostaviti je da Boston nije bio njihova jedina meta. Policija je u istrazi pronašla čitav arsenal oružja i improviziranih bombaških naprava. Nameće se stoga i pitanje jesu li braća djelovala samostalno, ili su imali podršku neke od međunarodnih terorističkih ćelija.

Niti jedna teroristička skupina za sada nije preuzela odgovornost za napad u Bostonu. Štoviše, pakistanski talibani čak su demantirali da su umiješani. Poznato je da je stariji brat Tsarnaev u siječnju 2012. bio u Čečeniji i Dagestanu, ali njegovi roditelji tvrde da se nije družio s militantnim islamistima.

Zašto baš Boston?

Nije jasno ni zbog čega su braća odlučili napasti upravo maraton u Bostonu. Apsolutno nikakvi motivi napada se ne naziru. Poznanici braće Tsarnaev kažu da su se obojica dobro prilagodili životu u Americi i nisu bili pokazali nikakve znakove nasilnog ili incidentnog ponašanja.

Policija i dalje pokušava otkriti jesu li braća imala pomagače. Očito je da su vrlo jednostavne bombe koje su koristili nastale u kućnoj radinosti. No, nije poznato jesu li ih braća sama izradila ili su imala pomoć. U prilog teoriji da su braća surađivala s teroristima ide činjenica da su njihove bombe, iako jednostavne, sadržavale i sofisticiranu opremu, poput elektroničkog detonatora koji se aktivira mobilnim telefonom. Takve detonatore koriste grupacije povezane s Al Qaedom.

Pitanje je i zbog čega braća nisu pobjegli nakon bombaškog napada. Poznato je da se Dzhokhar nakon eksplozije vratio na kampus i već idućeg dana nastavio normalan studentski život. Takvo ponašanje krajnje je čudno, kad se zna da su za bombašima tragale legije policajaca. Nejasne ostaju i okolnosti smrti Tamerlana Tsarnaeva, koji je stradao u okršaju s policijom, ali detalji nisu poznati.

Pročitajte više