"Platio sam da budem na policama Konzuma, a Todorić me stavio u razinu cipela"

Foto: Hina

AKO AGROKOR Ivice Todorića završi preuzimanje Mercatora, na tržištu BiH će narušen princip slobodnog tržišta, a domaći proizvođači mogli bi završiti u problemima, javlja bh. novinska agencija Patria (NAP).

Naime, Todorićev Konzum je trenutno najveći lanac maloprodaje u BiH, a ako kupi Mercator bit će vlasnik i Mercatorovih trgovina te lanca DP pa bi cijelo tržište moglo doći pod kontrolu Ivice Todorića.

Vlasnik bosanskohercegovačke firme za proizvodnju čokolade i pralina Mak Zara kazao je agenciji kako je svoje proizvode povukao iz Konzuma jer su bili nepristupačni kupcima. Ustvrdio je kako Konzum namjerno guši domaće gosopdarstvenike.

"Platio sam da budem na policama Konzuma, a završio sam u razini cipela"


"Platio sam 20 tisuća KM da bi naše čokoladice bile na njihovim policama, ali to je bio promašaj. Dorina i Kraš imaju luksuzna mjesta na policama Konzuma, a domaće čokolade dobiju mjesto na dnu police, u razini cipela", izjavio je Vlahovljak dodajući kako se ovdje radi o direktnom ugrožavanjmu BiH gospodarstva.

Direktor sarajevske mljekare Milkos Adin Fakić za novinsku agenciju Patria rekao je da on ima dobru suradnju s Agrokorom, no čuo je da pojedini proizvođači i firme iz BiH imaju probleme.

"Sve je stvar pregovora. S druge strane, država treba voditi računa o tome. O zastupljenosti domaćih proizvoda na policama. Konkurencijsko vijeće treba dati svoje mišljenje. Svim domaćim proizvođačima država treba omogućiti jeftiniji ulazak u te objekte, pozicioniranje i postotak zastupljenosti. Koliko sam ja vidio neke analize tržišta, domaći proizvodi nisu toliko zastupljeni", izjavio je Fakić i dodao kako država mora postavljati uvjete i osigurati stabilno i sigurno tržište za sve.

Pročitajte više