Počela plinofikacija Splitsko-dalmatinske županije

Ilustracija: Guliver Image / Getty Images

DANAS je u Dugopolju svečano obilježen početak radova na plinskoj mreži Splitsko- dalmatinske županije. Prvi poslovni korisnici tako bi već u proljeće iduće godine mogli započeti koristiti ekološki prihvatljiv, ali što je najvažnije i cjenovno povoljan izvor energije.

Interes su već pokazale neke tvrtke koje imaju svoja predstavništva u Dugopolju, jer će ih kako kažu jeftiniji energent učiniti konkurentnijim na tržištu. Iako još uvijek nemaju točne podatke koliku bi uštedu mogli ostvariti, tvrtka Marin ekspert biti će jedna od prvih korisnika, kaže nam njena predstavnica Ina Marin.

"U današnjem padu prihodovne strane, nama je ova rashodovna jako bitna i svaka kuna koju uštedimo je nama ogromna prednost jer jako teško opstajemo na tržištu, borimo se s nelojalnom konkurencijom, s niskim cijenama loših proizvoda tako da nam je jako bitno da smanjujemo troškovnu stranu", rekla je Marin.

Da je interes za plinofikacijom velika znaju i u tvrtki RVN koji su šest mjeseci nakon postavljanja magistralnog plinovoda na relaciji Benkovac - Dugopolje započeli sa radom na distributivnoj mreži. Već sljedeće godine očekuje se početak izgradnje plinske mreže i u Splitu, a njen završetak očekuje se za 2 do 5 godina, otkrio nam je direktor EVN Croatia Werner Casagrande.

"Kao što vam je poznato, cijena plina je regulirana i trenutna cijena je 3,14 kuna. Isto tako, regulirana je i cijena plinskog priključka, a ona iznosi 3.750 kuna, a tu je i 1.500 kuna za mjerno mjesto", pojasnio je Casagrande.

U izgradnju temeljne plinske mreže EVN će uložiti 10 milijuna kuna, a cijena dovođenje plinovoda u Split još uvijek se ne zna. Što se tiče nastavka plinofikacije na dalmatinske otoke, to će ovisiti o ekonomskoj isplativosti i interesu samih otočana.

Pročitajte više