Počela proizvodnja u sisačkoj željezari

Foto: Marko Todorov / Cropix

NAJPOZNATIJI sisački simbol i stup sisačkog razvoja u prošlom stoljeću - Željezara Sisak opet polako kreće u proizvodnju.

Nakon nekoliko vlasnika i cijepanja postrojenja, talijanska tvrtka ABS koncerna Danieli danas je i službeno počela proizvoditi čelik. Iako je proizvodnja puno manja od starih brojki, novi vlasnici nakon probne proizvodnje tvrde kako će broj zaposlenika porasti sa 140 na 200-tinjak te kako im je cilj doseći brojku od 27.000 tona čelika mjesečno. Na otvaranju je bio i premijer Zoran Milanović koji je podsjetio na obećanje s početka mandata kada je posjetio Sisak.

"I rekli smo da će u Sisku željezara sigurno raditi, međutim, ovdje nisam došao da bih za to preuzeo osobne zasluge jer ih nema. To bi bilo nepošteno i nekorektno. Najveći doprinos je taj što nismo stajali na putu, što država nije smetala i to je ono što vam mogu obećati i u buduće. Da država neće smetati", naglasio je Milanović.

Premijer je ustvrdio i kako osim što država ne smije stati na putu investicijama, Sisak mora ubrzati tempo i napredovati i dalje.

"Sisak je grad koji je centar jednog industrijskog bazena, koji već 20 godina stagnira. Međutim, ostane li to samo na ABS-u, na Danieliu, na željezari, to neće biti dovoljno. Ako ništa drugo i zbog toga što je to jedan relativno mali broj zaposlenih ljudi i koliko god se širili, ne možete zaposliti cijeli Sisak, to nije realno", istaknuo je Milanović.

Iako je svoj dolazak najavio i gradonačelnik Siska Dinko Pinatrić, u zadnjem ga je trenutku otkazao.

"Neću sudjelovati na današnjoj svečanosti koju je premijer Milanović pretvorio zapravo u predizborni skup SDP-a, po već toliko puta meni osobno smiješnom, a viđenom scenariju otvaranja samo mjesec dana prije lokalnih izbora", poručio je Pintarić.

Ovo bi ipak trebao biti prvi korak u gospodarskom oporavku Siska. Podsjetimo, na području Siska i Kutine ima više od 21.000 nezaposlenih pa je svako radno mjesto i više nego dobrodošlo.

Pročitajte više