Počelo ponovljeno suđenje Rončeviću i Bačiću: "Nismo krivi!"

Foto: Arhiva

NA PONOVLJENOM suđenju za aferu "kamioni" Rončević i Bačić rekli da nisu krivi.

Rončević i Bačić ne smatraju se krivima za slučaj " kamioni" za koji im se ponovo sudi. Novi proces počeo je čitanjem izmijenjene optužnice USKOKA pred Vijećem suca Horvatovića. I dalje se terete da su za HV nabavili 39 skupljih kamiona i oštetili proračun za više od 10 milijuna kuna. Inače, Rončević je naveo da radi u koncernu Sunce te da mu je plaća 14 tisuća kuna.

Vrhovni sud u travnju je ukinuo presudu zagrebačkog Županijskog suda koja je glasila - četiri godine zatvora Rončeviću, dvije Bačiću. Obrazloženje je bilo da je sud pogrešno utvrdio činjenično stanje. Optužnica ih je teretila zbog nabave skupljih IVECO-vih kamiona za HV i štetu od 10 milijuna kuna.

O aferi kamioni prije nego je dospjela na sud, često je govorio bivši predsjednik Stipe Mesić. Obrana je tvrdila da kazneno djelo nije počinjeno, a da jeftiniji MAN-ovi kamioni koji su bili opcija, zapravo nisu zadovoljavali NATO standarde. Sada najavljuju da će dokazati nevinost.

"Sve ove godine bio je pod pristikom, bit će i dalje, dok se sve pravomoćno ne okonča, ali naravno da mu je lakše kad nema četiri godine nad glavom", rekao nam je Rončevićev odvjetnik Krešimir Vilajtović nakon odluke Vrhovnog suda.

Sudskim vijećem koje će o slučaju nabave 39 kamiona za MORH odlučivati u novom postupku, predsjeda sudac Željko Horvatović.

Pročitajte više