Počelo suđenje Hajdukovim legendama: Rožić i Buljan tvrde, nismo krivi!

KONAČNO je počelo suđenje u slučaju Hajduk. Danas na optuženičkoj klupi splitskog Županijskog suda pred sucem Vladom Živaljićem našli su se tek bivši direktori Vedran Rožić i Ivan Buljan. Bartul Kaleb, koji je zajedno s njima optužen u srpnju prošle godine, umro je prije tri mjeseca, dok je Nadan Vidošević iz optužnice "ispao" netom prije no što je (ponovno) dospjela do suda, osam godina nakon što je vraćena na doradu. 

Postupak toliko traje da više nema ni trojice svjedoka, ni jednog optuženika!

Kaleba više nema, a nema ni trojice svjedoka koji su bili saslušani u postupku. Umrli su i Vinko Cuzzi, sudac splitskog Županijskog suda i nekadašnji Hajdukov prvotimac, Ante Letica, direktor Brodomerkura, Ivo Petrinović, profesor splitskog Pravnog fakulteta...

Branitelj Josip Paić imao je neprovjerenu informaciju da je smrt uzela još jednog svjedoka, no tu su mogućnost otklonili i kolega Damir Bekavac, a i optuženi Vedran Rožić...

Ne čudi ovo jer postupak traje nevjerojatnih 13 godina, koliko je prošlo od otvaranja slučaja i spektakularnog privođenja Vedrana Rožića, Ike Buljana i Bartula Kaleba. Neko vrijeme su proveli i u pritvoru, za razliku od Vidoševića, koji je očito bio previše politički moćan i utjecajan da bi se povlačio po ćeliji.

Povratak optužnice za Hajduk izazvao konsternaciju u sudačkim krugovima

Mladen Bajić digao je prvi put optužnicu u proljeće 2003. godine. Nije prošlo. Zajedno sa optužnicom naredne direktorske garniture s Poljuda, vraćena je na doradu. U Državnom odvjetništvu nisu željeli ništa "zbrzati" pa su tri godine provjeravali svaki detalj nakon što je 2008. godine završena istraga. Čekali su se i materijali iz inozemstva budući da se Hajdukovo poslovanje odvijalo u Austriji jer im je u Hrvatskoj blokiran račun.

Kada se prije godinu dana optužnica konačno pojavila na sudu, izazvala je veliku konsternaciju. Državno odvjetništvo probilo je sve moguće rokove, hoće li ovo uopće moći na suđenje, zgražali su se suci, možda previdjevši da su kolege iz istražnog centra pet godina provodile dopunu istrage.

Dok su se razjasnile sve pravne dileme, prošlo je još godinu dana. Optužnica je konačno postala pravomoćna prije dva i pol mjeseca pa je sudac Vlado Živaljić odmah zakazao suđenje, čim su se regulirale možebitne obaveze optuženika oko Europskog prvenstva u Poljskoj i Ukrajini.

Danas na suđenje nije došao nitko iz odvjetničkog društva Primorac i partneri. Zastupaju Hajduk, koji je oštećenik. Odvjetnici su bili prezauzeti obvezama pa će se o nastaloj šteti očitovati kasnije.

Oštetili Hajduk i državni proračun?

Rožića terete daje za sebe i druge, a na štetu Hajduka prisvojio 2,3 milijuna kuna. U nekoliko je navrata naložio blagajniku Duji Biliću isplate za specijalne namjene. Nestalo je i 100 tisuća DEM koje je Rožić preuzeo na ime ugovora sa agencijom UFA iz Hamburga. Terete ga i da je od veljače 1992. do srpnja 1997. godine propustio platiti porez u visini od 74,5 milijuna kuna te da je s Buljanom prisvojio sedam milijuna kuna. U prvom slučaju oštećen je držani proračun, u drugom Hajduk. Sporne su i neizmirene obveze tvrtki Ativa i Mateo - Ivan. Radi se o 250 tisuća kuna. 

Svjedoci bivši šef splitske policije i vođa Torcide

Rožić i Buljan tvrde isto. "Ne osjećamo se krivima", kazali su sucu Živaljiću. Obranu će iznijeti na kraju suđenja. Tužiteljica Rene Laura predložila je da se pročitaju iskazi umrlih svjedoka, dok bi na raspravu svakako trebalo pozvati financijskog vještaka Cvitana Grubišića.

Sudac Živaljić sazvao je iduću raspravu za 10. rujna. Među ostalim, poziv za svjedočenje dobit će bivši dužnosnici kluba i članovi Skupštine Marko Bekavac, koji je nedugo nakon zbivanja na Poljudu postavljen za šefa splitske policije, Dragan Holcer te bivši vođa Torcide Velimir Ronkulin.

Nema Kaleba, nema ni slučaja plaćanja sucima

Kako više nema Kaleba, sud se neće baviti dijelom optužnice koja se odnosila na plaćanje 35 tisuća DEM sucu Stipi Glavini.

Nakratko smo popričali s Rožićem i Buljanom. Nisu imali nikakav poseban komentar, samo su izrazili želju da ovo što prije završi. Kako se slučaj vuče već 13 godina, zastara se opasno primakla. Neka su bagatelnija djela, poput krivotvorenja, već i otišla u zastaru.

Rožić pod kaznenim progonom postao gradonačelnik i saborski zastupnik

Zanimljivo je možda što je Rožić unatoč činjenici da je već 13 godina pod kaznenim progonom za zloporabe u Hajduku i višemilijunsku štetu u državnoj blagajni, uspio u političkoj karijeri. Ušao je u Sabor, postao trogirski gradonačelnik... Danas je u saborskoj mirovini. Prima, kaže, osam tisuća kuna. Buljan je nezaposlen i živi od iznajmljivanja poslovnog prostora u Zagrebu, koji mu mjesečno donese sedam tisuća kuna...

Pročitajte više