Počelo suđenje za Loru 2, u sudnici vladala komorna atmosfera

Foto: FAH

U SPLITU je jutros započelo suđenje u slučaju Lora 2. Za razliku od početka suđenja u slučaju Lora 1 2002. godine, koje je sudac Slavko Lozina otvorio čestitkom nogometnoj reprezentaciji na pobjedi nad Italijom, dok je u gledalištu ispunjenom prijateljima i obiteljima optuženika predvođenim budućim selektorom Igorom Štimcem vladalo pravo navijačko ozračje, rasprava u slučaju Lora 2 13 godina kasnije odvija se u komornoj atmosferi.

Pola sata prije početka suđenja pred zgradom suda okupili su se branitelji, prijatelji i članovi obitelji optuženika predvođeni Jagodom Bungur, suprugom nedavno uhićenog bjegunca Emilija Bungura, a bio je tamo i Mirko Ramljak, bivši gradski vijećnik HDZ-a. Po njima, riječ je o montiranom procesu temeljenom na iskazima pripadnika agresorske vojske.

Duić i dalje u bijegu, Bungur doveden iz pritvora, ostali se brane sa slobode

U slučaju Lora 2 za ratni zločin nad ratnim zarobljenicima sudi se već pravomoćno osuđenim vojnim policajcima iz Lore 1. Tomo Duić, šef vojno-istražnog centra, i dalje je u bijegu, Bungur je doveden iz pritvora, a sa slobode se brane Duićev zamjenik Tonči Vrkić te stražari Anđelko Botić i Ante Gudić. Svi su 2006. godine pravomoćno osuđeni na višegodišnje zatvorske kazne zbog ratnog zločina nad civilima 1992. godine.

Optuženici se smatraju nevinima, a njihovi branitelji su redom naveli kako će dokazati da njihovi branjenici nisu počinili kaznena djela koja im se stavljaju na teret.

"Vrkić štitio zarobljenike"

Vrkićev branitelj Nediljko Ivančević kaže kako on uopće nije bio Duićev zamjenik, a nije ni sudjelovao u događajima koji se navode u optužnici. "Iz optužnice se to ni ne vidi, Vrkić je inače štitio zarobljenike", kazao je Ivančević, bivši šef splitskog Općinskog tužilaštva.

Vinko Burazer, branitelj Emilija Bungura, smatra da sud krši njegova ustavna prava jer nisu dobili rješenje optužnog vijeća o potvrđenoj optužnici. Burazer je sudu već ranije predao par podnesaka  kojima osporava optužnicu i tvrdi da se sudi po zakonu koji nije donio hrvatski Sabor. Sudac Vladimir Živaljić replicirao je da je sud vezan uz činjenični opis, pa je Burazer na to prokomentirao kako nema kaznenog djela bez zakona.

Josip Mrklić, odvjetnik Ante Gudića, drži, pak, da je optužnica nezakonita i da nema dokaza da bi njegov branjenik sudjelovao u radnjama opisanim optužnicom. Odvjetnik Vinko Gulišija kaže, pak, kako Anđelko Botić nije ni bio u Lori u inkriminiranom razdoblju, a istaknuo je i kako se optužnica temelji na iskazima pripadnika agresorske vojske, koji su imali motiv ideološke naravi da terete optuženike.

Dosta slomljenih rebara i tri smrti

Petorici se sudi za zlostavljanje 30-ak pripadnika JNA i srpskih paravojnih formacija. Tužiteljica Vesna Beširević navela je podosta imena, dosta slomljenih rebara te tri smrtna slučaja. Optužnica navodi da su Duić i Vrkić dopustili ostalim optuženicima i još nekim osobama da se iživljavaju na zarobljenicima, premlaćuju ih, tjeraju u pasje kućice, izvode na lažno strijeljanje, polijevaju šmrkovima, spajaju na struju te ranjavaju iz vatrenog oružja.

Svjedok i sam optuženik za ratni zločin

Danas su saslušana dva svjedoka, bivši vojni policajci. Miroslav Karin kazao je kako nema saznanja o predmetu postupka, bio je pripadnik antiterorističke jedinice Vojne policije i nije imao dodira sa zarobljenicima. Pozvan je jer je njegov kolega Marijo Barišić spomenuo da je s njim dolazio u Loru iz Šibenika.

Damir Boršić, optuženi za ratni zločin u šibenskom zatvoru Kulinama, također je pozvan jer je s Barišićem, šefom kriminalističke službe VP-a u Šibeniku, u nekoliko navrata odlazio u Loru. Prvi put je došao posavjetovati oko smještaja zarobljenika i njihovog držanja. Vidio je neke zarobljenike u SMB uniformama, samo što ga je na to trebalo podsjetiti čitanjem iskaza iz istrage. Možda je netko imao i ozljede, ali on nije zagledao. Neki su zarobljenici bili goli, pa je on rekao Duiću da ih trebaju odjenuti te pozvati liječnika ukoliko bi se netko požalio na zdravlje.

O bloku C, kojeg je spominjao Barišić, u kojem bi se nalazili neevidentirani zarobljenici nad kojima se iživljavalo, svjedok Boršić ništa ne zna. Doznao je o njemu iz novina.

Drugi put je u Loru stigao da pomogne oko transporta zarobljenika prema Šibeniku i Zadru. Jednom je kazao da ih je bilo 50, drugi put 30, sada se ne može najbolje sjetiti, no pamti da je kamion bio pun. U istrazi je Boršić rekao kako mu se Barišić povjerio da su u bloku C pretučeni zarobljenici.

Danas je trebao svjedočiti i Barišić, no dostava poziva nije bila uredna. Suđenje bi se trebalo nastaviti u petak.
 

 

Pročitajte više