Počelo suđenje za ratne zločine u Trpinji: Desetorica optužena za mučenje civila i branitelja

Screenshot: YouTube

SUĐENJE desetorici okrivljenika za ratni zločin protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika u Trpinji i Borovu naselju 1991. godine, počelo je danas na osječkome Županijskom sudu čitanjem optužnice.

Za ta kaznena djela, kojima je usmrćeno 17 hrvatskih civila i sedam hrvatskih branitelja, optuženi su Stevo Pantić, Milisav Atanacković, Milenko Pantić, Zoran Gajanin, Simo Stević, Jerko Mičić, Đoko Stajić, Zoran Ranković, Željko Vuković i Miroslav Kovačević. Na današnjoj glavnoj raspravi oni su se izjasnili kako se ne smatraju krivim za to kazneno djelo.

Optuženi za mučenje i ubijanje hrvatskih civila i branitelja

Tereti ih se da su kao pripadnici paravojnih srpskih snaga od rujna do kraja studenog 1991. zapovijedali i sudjelovali u protuzakonitom lišavanju slobode, zlostavljanju, mučenju i usmrćivanju civila hrvatske narodnosti i zarobljenih hrvatskih branitelja. Optuženi su da su, uz ostalo, uhićene civile i branitelje tukli šakama, kundacima pušaka i palicama po glavi i tijelu, prijetili im amputacijom udova uključenom motornom pilom, tjerali ih da pjevaju četničke pjesme te da su dvije uhićene žene silovali, a ukupno 24 žrtve odvezli do Bobotskog kanala gdje su ih usmrtili i zakopali.

Optužnica ih tereti da su ta kaznena djela počinili tijekom oružane pobune lokalnog srpskog stanovništva protiv ustavnopravnog poretka Republike Hrvatske te napada udruženih snaga JNA, pobunjenika i dobrovoljaca iz Srbije na Vukovar, kao pripadnici pobunjeničkih paravojnih i pararedarstvenih snaga.

Saslušat će se preko 80 svjedoka


Zamjenik županijskog državnog odvjetnika Miroslav Kraljević kazao je kako smatra da će na temelju prikupljene opsežne dokumentacije i iskaza svjedoka, kojih će na glavnoj raspravi biti saslušano više od 80, optužba dokazati da su okrivljenici počinili kaznena djela iz optužnice.

Obrana prvookrivljenog Steve Pantića i još dvojice okrivljenika najavila je da će uvodne govore održati nakon izvođenja dokaza optužbe, dok su ostali branitelji u uvodnim govorima istaknuli kako će tijekom suđenja dokazati da njihovi klijenti nisu počinili ta kaznena djela, jer u tome razdoblju nisu boravili u Trpinji, ili im se pripisuju kaznena djela koja su počinili drugi ljudi.

Na prijedlog Državnog odvjetništva javnost je isključena tijekom davanja iskaza jedne od zlostavljanih žena radi zaštite njezinog digniteta, a suđenje se nastavlja 27. listopada saslušanjem novih svjedoka.

Svi optuženici u ovome slučaju, osim Jerka Mičića, uhićeni su u srpnju prošle godine, dok je Mičić uhićen u veljači ove godine.

 

Pročitajte više