Početak nove demokracije ili povratak u "mračnu prošlost": U Gruziji se održavaju parlamentarni izbori

U GRUZIJI se održavaju parlamentarni izbori na kojima će se za 150 zastupničkih mandata nadmetati 14 stranaka i dva bloka, a glavna bitka vodit će se između stranke predsjednika Mikheila Saakashvilija "Jedinstveni nacionalni pokret" i bloka milijardera Bidzina Ivanishvilija "Gruzijski san". Saakashvili je na završnom skupu svoje stranke upozorio da predstojeći parlamentarni izbori mogu zemlju vratiti u mračnu prošlost organiziranog kriminala i ruske dominacije.

Ivanishvili je na skupu na kraju predizborne kampanje izrazio uvjerenje da će Gruzijski san pobijediti i poručio da "dolazi dan rođenja nove Gruzije".

Saakashvilijeva glavna strategija tijekom kampanje bila je upozoriti birače na mogućnost povratka u devedesete, kada je zemljom harao organizirani kriminal, a Ivanishvilija je optužio da ima veze s kriminalnim strukturama te da želi vratiti Gruziju pod rusku dominaciju.

Rezultati predizbornih anketa su proturječni pa tako prema istraživanju američkog Nacionalnog demokratskog instituta (NDI) vladajuća stranka ima skoro pet puta više pristaša od glavnog opozicijskog konkurenta (47 posto prema 10 posto), dok je prema anketi više gruzijskih NVO situacija obrnuta (48 posto za Gruzijski san i 14 posto za Jedinstveni nacionalni pokret).

Pročitajte više