Počinje burna jesen: Akademska godina još nije ni krenula, a studenti se već spremaju za prosvjede

AKADEMSKA godina još nije ni počela, a studenti su na korak do ulica. Zagrebački građevinari, strojari i studenti arhitekture nemaju novca za punu cijenu školarine, medicinari iz Splita prijete tužbama.

Tko nije skupio dovoljno ECTS bodova, do petka mora platiti 8400 kuna. Odluku Vlade kojom studenti ispod 55 ECTS bodova moraju platiti puni iznos školarine Senat sveučilišta usvojio je tjedan dana prije završetka upisa.

Studenti ne prijete prosvjedima, ali su spremni na njih

Vremena nema, a nema ni novaca, pa studenti traže odgodu provedbe novog modela participacije na godinu dana. Ne prijete prosvjedima, ali su spremni na njih. Ipak, prije svega traže dijalog, kaže predstavnik studenata građevine Marko Matejčić.

"Što će biti sa studentima koji neće moći skupiti taj višestruko veći iznos školarina u tako kratkom roku, ako ne postoji mogućnost da se odgoda provod što će biti sa studentima koji u tjedan dana nisu uspjeli skupiti taj novac", pita se Matejčić.

U resornom Ministarstvu na dijalog su spremni, no odluku na kraju donosi Sveučilište, objašnjava Ružica Beljo Lučić iz Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta.

"Ministarstvo naravno ne može utjecati na odluku, ali smo reagirali, razgovarali smo s Upravom Sveučilišta da vidimo koliko je god moguće studentima izaći u susret, da ne dođe do situacije da studenti koji su već pred kraj studija, evo ne mogu zbog plaćanja participacije nastaviti studij", ističe Beljo Lučić.

Neki fakulteti na vrijeme su predali zahtjeve ua odgodom

U krajnjem slučaju i oni će dobiti godinu dana odgode što je već učinjeno na četiri zagrebačka fakulteta. "Oni nisu imali nikakve povlastice, već su na vrijeme predali zahtjev", kaže nam rektor Zagrebačkog sveučilišta, Aleksa Bijeliš.


"Ta četiri fakulteta su to predložila, a Senat je odobrio. Koji god je fakultet predložio, Senat je odobrio. Ako nije predložio, nismo imali o čemu razgovarati tako da nitko nije odbijen i nikome se nije reklo ne može", naglasio je Bjeliš.

Studentske bune nastavljaju se i sutra, kad će prosvjedovati prvostupnici u zdravstu koji od HZZO-a traže hitno objavljivanje natječaja za financiranje pripravničkog staža.

Kolege s Medicinskog fakulteta u Splitu pak spremaju tužbu ako im se ne odobri ukidanje jednogodišnjeg staža. Kažu kako je fakultet proveo reformu kurikuluma studija kako bi liječnici ulaskom u Europsku uniju 2013. godine imali priznate diplome bez da moraju odraditi jednogodišnji staž ili polagati državni ispit.

Pročitajte više