Počinje četvrti krug trgovinskih pregovora EU i SAD-a

Foto: scx.hu

U BRUXELLESU će danas započeti četvrti krug trgovinskih pregovora između Europske unije i SAD-a o partnerstvu za transatlantsku trgovinu i ulaganja (TTIP).

Kako pojašnjavaju iz Europske komisije, pregovorima će se utrti put budućem sporazumu o trgovini i ulaganjima kojim će se olakšati trgovina između Europske unije i Sjedinjenih Američkih Država.

Pregovarači će raspravljati o brojnim temama koje pokrivaju različite vidove sporazuma. Povjerenik EU-a za trgovinu Karel De Gucht nedavno je izjavio da se EU i SAD sada počinju "približavati srži stvari".

Paralelno s novim krugom pregovora EU će u srijedu u Bruxellesu održati niz sastanaka za dionike, uključujući predstavnike poslovnog sektora, zastupnika radnika, organizacija za zaštitu okoliša i skupina za zaštitu potrošača. Ti su sastanci dio Komisijinih trajnih nastojanja da sasluša stajališta što šireg kruga interesnih skupina. U petak će glavni pregovarači EU-a i SAD-a održati završnu konferenciju za medije kako bi izvijestili javnost o postignutom napretku.

Pročitajte više