Podemos, najjača stranka u Španjolskoj, prije osam mjeseci nije ni postojala

Screenshot: YouTube

PREMA ANKETI najčitanijeg španjolskog dnevnika El Paisa, stranka Podemos trenutačno ima veću naklonost birača od dvije tradicionalne i duboko ukorijenjene glavne stranke.

Rezultati istraživanja objavljenog u subotu otkrivaju da Podemos trenutačno podržava 27 posto biračkog tijela. Glavna stranka u opoziciji, Socijalistička stranka Španjolske (PSOE) ima podršku 25.5 posto glasača, dok vladajuće konzervativce iz Pučke stranke (PP) podržava tek 20 posto Španjolaca.

Podemos je u kolovozu ove godine imao podršku 10.7 posto birača.

Naoko nezaustavljiv rast političkog utjecaja i moći Podemosa, kojeg vodi sveučilišni profesor Pablo Iglesias, reflektira nezadovoljstvo španjolskih građana zbog korupcije, neodlučnosti ili nesposobnosti aktualnih predstavnika da odgovore na mnogobrojne društvene i gospodarske probleme u zemlji.

"Gnjev naroda"

"Gnjev koji se nakupio u posljednjim godina je ljude natjerao da povjeruju kako je Podemos najbolja alternativa za kažnjavanje tradicionalnih stranka koje ne uspijevaju popraviti političku i ekonomsku situaciju," piše u osvrtu uredništva El Paisa s kojim je popraćeno objavljivanje ankete.

Osnovana početkom godine, stranka čije ime u doslovnom prijevodu znači "Mi možemo" je nakon samo dva mjeseca postojanja u Europski parlament plasirala četvoricu zastupnika koji, između ostalog, zagovaraju ekonomski oporavak, slobodu, bratstvo i jedinstvo u maniri gorljive ljevice, dok istovremeno traže redefiniranje suverenosti, odnosno Lisabonskog ugovora na način koji je obično rezerviran za desnicu.

Podemos zagovara pravo na besplatno školstvo i zdravstvo u Španjolskoj što je u direktnoj suprotnosti s nastojanjima vladajućih konzervativaca sklonih privatizaciji.

Pročitajte više