Podignuta optužnica protiv predsjednika Federacije BiH Živka Budimira i šest drugih osoba

Foto: klix.ba

TUŽITELJSTVO Bosne i Hercegovine objavilo je u srijedu kako je nakon višemjesečne istrage podignulo optužnicu protiv predsjednika Federacije BiH Živka Budimira te još šest osoba uključujući federalnog ministra pravosuđa Zorana Mikulića, koji se terete za zloporabu položaja i ovlasti odnosno za protuzakonito pomilovanje osoba osuđenih za različita kaznena djela.

Uz Budimira i Mikulića optuženi su savjetnik predsjednika FBiH Petar Barišić, predsjednik povjerenstva za pomilovanja entitetskog parlamenta Saud Kulosman, pomoćnik ministra pravosuđa Hidajet Halilović te zastupnici u federalnom parlamentu Željko Asić i Armin Kulovac.

U optužnici se navodi kako je Budimir u suradnji s drugim optuženicima zlorabeći svoj položaj i na protuzakonit način odobrio pomilovanja osuđenicima odnosno brisanje presuda iz kaznenih evidencija.

"Među pomilovanim osuđenicima bile su i osobe koje su višestruki povratnici u izvršenju kaznenih djela, osobe koje nisu imale pozitivno mišljenje nadležnih tijela za pomilovanje, te osobe čije je puštanje na slobodu u velikoj mjeri izazvalo ugrožavanje sigurnosti građana", stoji u priopćenju Tužiteljstva BiH.

Također se podsjeća kako su među pomilovanima osuđeni za teška kaznena djela uključujući ubojstva, pokušaje ubojstva, nedopušten promet opojnim drogama, porezne utaje i teška djela protiv sigurnosti prometa.

Na sporan način pomilovano je 27 osoba

Budimirovim odlukama na sporan način pomilovano je ukupno 27 osuđenih osoba a neki od puštenih iz zatvora potom su počinili teška ugrožavanja sigurnosti građana BiH u oružanim incidentima i drugim kaznenim djelima.


Tužiteljstvo je procijenilo kako je ovime prouzročeno ugrožavanje sigurnosti svih građana Bosne i Hercegovine i ugrožen međunarodni ugled države i agencija za provođenje zakona te je poništen trud pravosudnih i policijskih agencija na otkrivanju, procesuiranju i vođenju kaznenih postupaka.

Budimira se uz to tereti i za nezakonito plaćanje računa te kupnju odjeće i drugih predmeta za osobnu uporabu iz proračunskih sredstava.

Optužnicom je predloženo saslušanje 79 svjedoka i 3 vještaka kojima će tužiteljstvo dokazivati krivnju optuženih.

Predsjednik FBiH je bio uhićen u travnju ove godine u sklopu istrage koju je protiv njega tada otvorilo Tužiteljstvo BiH a nakon toga u pritvoru je proveo gotovo mjesec dana.

On i drugi osumnjičenici ranije su odlučno odbacili sve optužbe a ministar pravosuđa Mikulić u srijedu je lokalnim medijima izjavio kako će tražiti da se optužnica protiv njega odvoji od Budimira i ostalih.

"Siguran sam kako je optužnica protiv mene rezultat političkih pritisaka na Tužiteljstvo BiH i tužitelje i bit će mi drago da se to dokaže i pokaže na sudu", izjavio je Mikulić koji dužnost obnaša kao kadar Socijaldemokratske partije BiH (SDP BiH).

Pročitajte više