Podravka 2012. završila s 20 milijuna kuna minusa

Foto: Podravka

IAKO je Podravka u 2012. godini ostvarila neto dobit bez jednokratnih stavki 111,7 milijuna kuna i veća je sedam posto u odnosu na 2011. godinu, ta koprivnička kompanija je lanjsku poslovnu godinu završila s 20 milijuna minusa. No, uprava i nadzorni odbor jedinstveni su u stavu da se dođe do čistih računa, pojasnio je predsjednik uprave Zvonimir Mršić.

"Nakon što smo napravili važan posao čišćenja u 2012. godini, u 2013. godini će Podravka konačno moći isporučiti rezultat koji će biti usporediv s ostalim kompanijama i koji će biti usporediv i sa stvarnim efektima onoga što se unutar kompanije radi", istaknuo je Mršić.

Kako je priopćeno iz Podravke, u 2012. godini izvršena su umanjenja vrijednosti nematerijalne imovine stečene u prethodnim razdobljima prema zabilježenim trendovima na tržištu i materijalne imovine koja nije u funkciji stvaranja nove vrijednosti, te navedena usklađenja ukupno iznose 37,4 milijuna kuna.

Povrh toga, ostale jednokratne stavke koje su negativno utjecale na rezultate poslovanja iznosile su 63,6 milijuna kuna, a odnose se na troškove nastale zbrinjavanjem viška radnika u iznosu od 49,9 milijuna kuna, rezervacije temeljem poreznog rješenja od 4,6 milijuna kuna i rezervacije za sudske sporove koji ne proizlaze iz operativnog poslovanja u iznosu od 9,1 milijuna kuna.

Razina neto dobiti dodatno je korigirana i za iznos ispravka vrijednosti odgođene porezne imovine u iznosu od 30,8 milijuna kuna što dovodi do ukupnog gubitka Grupe Podravka u iznosu od 20,1 milijun kuna.

Iz Podravke u šest mjeseci, uz stimulativne otpremnine, odlazi oko 600 radnika, a njihov se nedostatak u procesu poslovanja kompanije ne osjeća, rekao je Mršić te na pitanje koliko će još ljudi morati otići odgovorio.

"Broj zaposlenih moramo uskladiti s našim konkurentima, dakle naša efikasnost i po broju zaposlenih mora biti onakva kakvu imaju naši konkurenti. Za 2012. ćemo imati negdje oko 600.000 kuna prodaje po zaposlenom, naši konkurenti su na oko milijun. Broj zaposlenih ovisi o tome kako će Podravka u budućnosti poslovati", rekao je Mršić.

Najavio je da se Podravka u sljedećih pet godina želi približiti najboljima na svim tržištima.

Pročitajte više