Pogledajte Svećenički dom u Sarajevu kojem je SDP-ova Vlada dala 3,2 milijuna kuna za ratu kredita

Foto: svecenickidom.ba

U SVEĆENIČKI dom Vrhbosanske nadbiskupije u Sarajevu svećenici su se uselili u svibnju 2011. godine, a prije toga su stanovali u zgradi Bogoslovlje. Dom, s garažnim prostorom, obuhvaća oko 6.000 četvornih metara, a u njemu se nalaze 24 apartmana za smještaj s pratećim sadržajima te višenamjenski prostor.

> Sramota! Djeca u Hrvatskoj gladuju, a Vlada daje 3,2 milijuna kuna Crkvi u BiH za ratu kredita!

> Reakcije: "Ako već ne žele otići s vlasti, neka idu među narod da vide kako ljudi žive"

> Donesen državni proračun za 2015.: Vlada nema 1,5 milijuna kuna za gladnu djecu

> Potresne snimke iz zagrebačke pučke kuhinje: "Nema gore nego kad mi dijete kaže - Mama gladna sam"

Dom služi za svećenike koji su zbog mirovine ili bolesti prekinuli službu, pa tako svaki dobiva na raspolaganje vlastiti apartman od 50 "kvadrata" u kojemu se nalaze radna i spavaća soba, kupaonica, čajna kuhinja i balkon. Osigurana im je i hrana, medicinska njega, duhovni i rekreativni prostor.

Prihode ostvaruju iznajmljivanjem garaže koja je u sklopu Doma u samom centru Sarajeva i poslovnih prostora, a koriste ih, kako navode, za održavanje doma. Raspolažu s 89 parking mjesta. "Iznajmljivanjem garažnih mjesta želi se osigurati samoodrživost objekta.", piše na stranici.  Posjeduju četiri poslovna prostora od 50 m2 te jedan jedinstven prostor od 350 m2. "Svaki poslovni prostor je klimatiziran, ima svoj wc, čajnu kuhinju, kablovsku, priključak za telefon i internet.", opis je poslovnih prostorija.

Prema informacijama objavljenima na stranici doma radovi su počeli 2008. godine, nakon tužbe i sudskog procesa u kojemu je dom navodno vodio bitku s bivšim vlasnikom zemljišta.

Hrvatska pomogla u izgradnji doma

Vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić blagoslovio je dom tijekom njegova otvaranja 2010., a koji je podignut uz financijsku potporu iz Hrvatske i kojim se trajno trebao riješiti problem skrbi za umirovljene svećenike, pisala je tada Hrvatska izvještajna agencija.

Svečanom je otvaranju nazočio i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije (HBK) monsinjor Marin Srakić, a izaslanik hrvatske Vlade bio je ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs u pratnji predstavnika HBOR-a Ante Kovačevića i suradnika.

Kardinal Puljić tada je iskazao posebnu zahvalnost hrvatskoj vladi jer je Vrhbosanskoj nadbiskupiji odobrila podizanje kredita potrebnog za gradnju u Hrvatskoj banci za obnovu i razvoj (HBOR).

Prilikom blagoslova Doma, kardinal Puljić je zamolio HBOR za strpljivost pri vraćanju duga te izrazio nadu da će Vijeće ministara BiH barem pomoći izgradnju Svećeničkog doma na način da oprosti polovinu iznosa koji treba platiti za PDV.

"Zahvalivši ponajprije dragom Bogu, koji je dao blagoslov u pripremi i gradnji, uputio je izraze zahvalnosti dijecezanskom kleru koji je shvatio važnost ovoga projekta. Posebnu zahvalnost za pomoć izrazio je Vladi Republike Hrvatske koja je Vrhbosanskoj nadbiskupiji odobrila dizanje kredita u HBOR-u te predao zahvalnicu izaslaniku Vlade dr. Radovanu Fuchsu, ministru za znanost, obrazovanje i sport.", stoji u Katoličkom tjedniku koji je objavio tekst o otvorenju Doma.

Prisutnima se obratio i ministar Fuchs koji je, prenijevši pozdrave iz Hrvatske Vlade, istaknuo važnost Katoličke crkve za hrvatski narod tijekom povijesti i danas rekavši da će Hrvatska i ubuduće podupirati projekte Katoličke crkve u BiH.

Pročitajte više