Pogledajte dokumente: Je li sudac Ustavnog suda krivotvorio diplomu?



IVAN MATIJA, sudac Ustavnog suda krivotvorio je datum svoje diplome na Pravnom fakultetu, sugeriraju dokumenti koje posjeduje Index. Prema podacima kojima raspolažemo, čini se da je Matija krivotvorio datum diplome kako bi ispunio uvjete i tako bio izabran za ustavnog suca!

Naime, Matija je izabran za dužnost Ustavnog suca dva puta, i to prvi puta 1999. godine pa zatim ponovo 2007. godine. Sporna je bila 1999. godina i njegov prvi izbor s obzirom da je prema natječaju za Ustavnog suca morao imati 15 godina radnog staža kao pravnik.

Matija je u svojoj službenoj biografiji naveo da je Pravni fakultet završio 1984. godine. No, kako smo provjerili na zagrebačkom Pravnom fakultetu, današnji Ustavni sudac Ivan Matija diplomirao je 12. lipnja 1987. godine. Znači tri godine kasnije.

U životopisu koji je predan prigodom kandidature stoji: "Na Sveučilištu u Zagrebu završio sam Višu upravnu školu (1977), Pravni fakultet (1984) te postdiplomski studij na Pravnom fakultetu u Zagrebu".

O svemu ovom zatražili smo očitovanje Ustavnog suda, no kažu nam kako kod oba postupka za izbor suca Matije nije bio pokrenut bilo kakav postupak kojim bi se kandidatura i izbor Ivana Matije na bilo koji način osporili.

"Sukladno Ustavu Republike Hrvatske i Ustavnom zakonu o Ustavnom sudu Republike Hrvatske, postupak prikupljanja kandidatura i provjere ispunjavanja uvjeta kandidata za izbor sudaca Ustavnog suda RH provodi nadležni Odbor Hrvatskoga sabora. Taj postupak proveden je i pri izboru ustavnih sudaca 1999. godine. U tom postupku nadležni saborski Odbor utvrdio je da (u tom trenutku kandidat) Ivan Matija ispunjava sve propisane uvjete za izbor na navedenu dužnost", kažu nam na Ustavnom sudu. Nisu htjeli odgovarati na detalje vezana uz zbrku oko godina koja se pojavljuje na više dokumenata.

Sam sudac Matija  kaže kako je u životopisu namjerno koristio formulaciju "završio".

"U biografiji sam, dakle, upotrijebio formulaciju 'završio', a ne diplomirao. Formulacija 'završio' u uobičajenoj akademskoj praksi odnosi se na stadij u kojemu je polaznik nekog studija odslušao svu zakonom i statutom mjerodavne institucije propisanu nastavu i položio tražene ispite. Formulacija 'diplomirao' znači da je polaznik okončao studij obranom diplomske radnje i stjecanjem određenoga akademskog stupnja", kaže sudac Matija.

No, suca opovrgava službena stranica Ustavnog suda na kojoj je gotovo do jučer stajalo kako je sudac Matija dipomirao 1984. godine. S obzirom da na internetu ništa zapravo ne može biti obrisano, u web arhivi pronašli smo kako stoji formulacija "diplomirao 1984. godine". No, i za to sudac Matija ima objašnjenje.

"Na internetskoj stranici na kojoj piše da sam diplomirao 1984. potkrala se greška, kao što se na toj istoj internetskoj stranici potkrala greška da sam na stručnim poslovima i dužnostima u TŽV Gredelj radio od 1979., umjesto od 1977. godine", kaže sudac Matija o grešci na stranici Ustavnog suda, a koja je danas ispravljena.

No, za suca Matiju postoji i niz drugih "otegotnih okolnosti". Naime, kod preslika diplome s Pravnog fakulteta jasno su  vidljiva sva slova i brojke osim kod godine kada je diplomirao. Štoviše, sporna je i radna knjižica gdje se ne može vidjeti je li riječ o 1984. godini ili o 1987. godini. No, ustavni sudac takve optužbe opovrgava.

"Tko bi normalan uz priloženu diplomu koja je, za razliku od životopisa, službeni dokument prema kojemu se ravnaju tijela koja odlučuju o izboru, naveo lažne podatke u životopisu? Ne čini li Vam se to besmislenim, pa i glupim?", pita se Matija.

O svemu ovom obavijestili smo i saborski odbor za za Ustav, Poslovnik i politički sustav, a njihov odgovor očekujemo narednih dana. 

Pročitajte više