Pogledajte kako je Stožer blokirao službenu kolonu u Vukovaru!

Screenshot i video: YouTube

TOMISLAV JOSIĆ, šef Stožera za obranu Vukovara, jučer je na konferenciji za novinare kazao kako nitko nije bio spriječen da položi vijence u Vukovaru. "Stožer nikome nije blokirao put", tvrdi Josić. No, snimka koju je na YouTubeu objavio Novi list pokazuje da to nije istina.

Na snimci se vrlo jasno čuju upute da "treba zaustaviti kolonu nevukovarske Hrvatske". Ovu rečenicu navodno izgovara Nikola Mažar, HDZ-ov vijećnik u Gradskom vijeću Vukovara. On je to opovrgnuo. Snimka jasno pokazuje da je blokada bila planirana i dobro organizirana.

Da se državni vrh u Vukovaru nije uplašio lampiona, kako je jučer tvrdio Stožer za obranu Vukovara, dokazuje snimka na njoj se vidi kako se kolona organizira za blokadu kolone koju nazivaju nevukovarskom hrvatskom: "Dođite ovamo molim vas, treba zaustaviti kolonu nevukovarske Hrvatske, samo stanite tu 20 minuta a ostali krenite dalje. Ovo je blokada, samo stanite tu".

Na snimci se ne vidi osoba koja poziva sudionike kolone na blokadu državnog vrha. Nagađa se kako je to HDZ-ov vijećnik vukovarskog gradskog vijeća Nikola Mažar, no on je to opovrgnuo.

I HDZ-ov Zvonko Milas tvrdi da njegova stranka nije surađivala sa Stožerom za obranu Vukovara. "Bio sam u koloni, uopće nisam imao pojma kuda će kolona ići. Toliko o tome je li HDZ išta tamo organizirao. Mislim da svi podcjenjuju ljude koji tzamo žive i koji imaju neke svoje zahtjeve odnosno traže da ih se razumije", rekao je Milas.

Stožer: Državni vrh širi neistine o Danu sjećanja u Vukovaru, otišli su svojevoljno


Stožer za obranu hrvatskoga Vukovara poslao je danas prvoj potpredsjednici Vlade RH Vesni Pusić i, kako ju je nazvao, "maloj skupini s automobilima u pokretu", otvoreno pismo u kojemu optužuju državni vrh da je 18. studenoga "otišao svojevoljno, a zatim pred kamerama i mikrofonima počeo širiti neistine" o onima koji su nastavili koračati u koloni.

U povodu tvrdnji Stožera kako u Vukovaru nitko nije bio spriječen sudjelovati u koloni sjećanja, prva potpredsjednica Vlade Vesna Pusić izjavila je jučer kako bi se Stožer trebao držati istine, imati hrabrosti i priznati da je spriječio prolaz koloni s vladinim dužnosnicima na Danu sjećanja za žrtvu Vukovara.

U današnjem pismu Stožer ističe da su državni dužnosnici sami odustali, okrenuli se i otišli. "Onaj tko barem na taj dan iskreno želi odati pijetet ne odustaje od sudjelovanja i hodanja u koloni, pa makar i na kraju nje", poručuje Stožer u pismu i tvrdi kako su predstavnici najviših državnih vlasti uz pomoć svojih medija počeli "širiti neistine, davati hinjeno uvrijeđeni izjave" i tako na štetu istine i pijeteta sebe gurati u središte pozornosti.

U današnjem otvorenom pismu Stožer za obranu hrvatskoga Vukovara optužuje vladajuću koaliciju i za "pravna podmetanja" zamjerajući joj što će javna rasprava o prijedlogu nacrta promjena Ustava trajati samo šest dana. "Podvalili ste i stupanje na snagu ustavnih promjena danom izglasavanja umjesto danom objave u 'Narodnim novinama'", poručuju u pismu.

Pročitajte više