Pogledajte spomenik Tuđmanu koji će Kerum uz križ na Marjanu dignuti do izbora

Foto: Index, Branko Silađin

INDEX predstavlja prve fotografije spomenika dr. Franji Tuđmanu i hrvatskoj neovisnosti koje će Kerum podignuti do izbora!

Na natječaju je odabran rad dvojca iz Zagreba, arhitekte Branka Silađina i kipara Zorana Jurića. Tuđman će biti visok gotovo puna tri metra i izliven u bronci. Ruku drži na granitnoj kocki dimenzija 1,40 sa 1,40 metara, koja predstavlja Hrvatsku, odnosno, kocku iz grba.

Prva nagrada nosi 70 tisuća kuna. Druga je pripala Kuzmi Kovačiću u iznosu od 40 tisuća kuna, dok je trećenagrađeni rad Tomislava Ostoje i Hrvoja Pancera, kojima je pripalo 20 tisuća kuna.

Tuđman i Tito

Tuđman i kocka trebali bi biti postavljeni na istom mjestu na kojem je maršal Tito održao čuveni govor na Rivi 1962. godine. Spomenik će biti plaćen iz gradske blagajne. Rezervirano je više od milijun kuna, no troškovi ne bi trebali premašiti 800 tisuća kuna.

Nije spomenik Tuđmanu jedino što će Splićani dobiti od Keruma do izbora. Na južnoj padini Marjana trebao bi se podignuti križ. S postoljem će mjeriti u visinu tek 15, 16 metara i navodno se neće vidjeti s Rive.

Za križ su prikupljene donacije, ne radi se o prezahtjevnom poslu tako da bi zaista sve moglo biti gotovo najdalje do drugog izbornog kruga koncem svibnja, potvrdio je Indexu splitski dogradonačelnik Jure Šundov.

Rudolfu se nije svidio nijedan od 12 radova: Kriterij jest Meštrović

Na natječaj za spomenik Tuđmanu, objavljen početkom godine, prijavljeno je, inače, 12 radova.

U deseteročlanoj Komisiji kojom je predsjedavao Kerumov arhitekt Zoran Jeramaz bio je i akademik Davorin Rudolf. Njemu se nije svidio nijedan rad.

"Nisam glasovao ni za jedno prispjelo rješenje jer u ponuđenim radovima nisam osjetio onu snažnu, golemu, impresivnu umjetničku snagu koju spomenik Domovini i prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu mora imati. Ukratko, za takav spomenik u Splitu kriterij jest Meštrović", izjavio je Rudolf za Index.

 

Pročitajte više