Pogubljen islamist u Egiptu: Prva egzekucija jednog Mursijevog pristaše

Foto: Hina (Mohamed Mursi)

EGIPAT je u subotu pogubio vješanjem jednog islamista, pristašu svrgnutog predsjednika Mohameda Mursija, nakon što je proglašen krivim za nasilje u Aleksandriji, što je prva izvršena smrtna kazna nad jednim pristašom Muslimanskog bratstva, priopćilo je ministarstvo unutarnjih poslova.

Ministarstvo je pojasnilo da je Mahmud Hasan Ramadan obješen zbog incidenta tijekom prosvjeda 2013. protiv Mursija. U jednoj od najdramatičnijih scena koje su snimljene, Ramadan se vidi kako baca nekoga s krova zgrade tijekom sukoba u Aleksandriji. Na snimci se vidi i zastava Al Kaide zataknuta na stražnji dio njegovih hlača. Kako piše agencija Reuters, s krova su gurnuta djeca.

Sigurnosne službe kažu da je Ramadan bio radikalni islamist koji nije bio službeno član bratstva.

Posljednjih mjeseci egipatski sudovi osudili su stotine navodnih pristaša bratstva na smrt, mnoge u njih u masovnim procesima koje su osudile strane vlade i skupine za zaštitu ljudskih prava.

Današnje vješanje obavljeno je mjesec dana nakon što je egipatski visoki sud potvrdio smrtnu kaznu Ramadanu. Ostale smrtne kazne još uvijek su u kompleksnom procesu sudskih žalbi.

Muslimansko bratstvo je organizacija zabranjena pod aktualnim predsjednikom Abdelom Fatahom al Sisijem.

Mursi je bio izabran nakon ustanka 2011., a svrgnut nakon masovnih prosvjeda protiv njegove vladavine u srpnju 2013.

Pročitajte više