Pohvalio ih WHO: Južna Koreja vrlo brzo i sustavno odgovorila na epidemiju MERS-a

Foto: FAH

DIREKTORICA Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Margaret Chan u četvrtak je pohvalila "iznimne" napore koje su uložile južnokorejske vlasti u obuzdavanje epidemije koronavirusa MERS, od kojeg je dosad umrlo 23 ljudi, nakon što su nakon izbijanja virusa bile snažno kritizirane zbog slabe reakcije.

U Seulu, gdje sudjeluje na jednoj konferenciji, Chan nije ponovila te kritike, već je, upravo suprotno, izrazila opće zadovoljstvo zdravstvenim službama, ocijenivši da je Južna Koreja "na jako dobrom putu" prema pobjedi nad epidemijom, zahvaljujući "iznimnom" radu svojih zdravstvenih agencija.

Nakon inicijalnog nesnalaženja, Južna Koreja je "vrlo brzo i sustavno" poduzela odgovarajuće mjere, zbog čeka će "epidemija MERS-a biti pod nadzorom... sve i ako to potraje malo duže nego što smo se nadali", rekla je Chan.

U zadnja dva dana tri osobe zaražene u Južnoj Koreji


U srijedu i četvrtak u Južnoj Koreji prijavljena su tri nova slučaja zaraze, ali je u četvrtak zabilježen i prvi slučaj na Tajlandu.

"Pretrage potvrđuju da je riječ o koronavirusu MERS-u", rekao je tajlandski ministar zdravstva Rajata Rajatanavin na konferenciji za novinare.

Riječ je o 75-godišnjem muškarcu podrijetlom s Bliskog istoka, koji je 15. lipnja primljen u jednu bolnicu u Bangkoku zbog srčanih problema.

Pročitajte više