Pokrenuta internetska peticija za smjenu Uprave HRT-a: "Zaštitite novinarske slobode!"

UDRUGE civilnog društva pokrenule su potpisivanje internetske peticije nakon što su opomene pred otkaz posljednjih tjedana dobile HRT-ove novinarke Elizabeta Gojan i Maja Sever.

"Oglašavamo se ovim prosvjednim pismom povodom prijetnji otkazom uglednim novinarkama HTV-a i aktivisticama Hrvatskog novinarskog društva koje ukazuju na najvažnije društvene probleme, krizu novinarstva u Hrvatskoj te na krizu upravljanja na HRT-u", piše u tekstu peticije koja se može potpisati ovdje.

"Krajnji je čas za smjenu Uprave"

"Tražimo od nadležnih institucija, prvenstveno Ministarstva kulture i Odbora za medije Hrvatskog sabora, da zaštite novinarske slobode na HTV-u te napokon razriješe krizu upravljanja na HRT-u. Krajnji je čas za smjenu Uprave koja je HRT dovela u ovakvo stanje te za novi programsku i poslovnu politiku koja će HRT-u vratiti na kolosijek demokratskog javnog medijskog servisa s vodećom ulogom i ugledom ne samo u Hrvatskoj već i u široj regiji", zaključuje se u tekstu peticije.


GONG u priopćenju piše da nakon što su to prosvjedno pismo jučer objavili Hrvatski P.E.N. centar, Kuća ljudskih prava - BaBe!, Centar za mirovne studije, Documenta - Centar za suočavanje s prošlošću i oni sami podršku su dobili od još 21 udruge koje su članice Platforme 112.

"Uprava na sve probleme reagira prijetnjama i ugrožavanjem novinarskih sloboda"

"Podsjećamo na probleme i prijedloge rješenja iz Apela upućenog Vladi i Hrvatskom saboru za uspostavu vjerodostojnosti javne funkcije HRT-a koji je još u siječnju 2012. godine potpisao veliki broj istaknutih strukovnih udruženja i organizacija civilnog društva, kao i na video apel kreativnog osoblja HTV-a iz ožujka 2012", piše u otvorenom pismu udruga.

Dodaju da Uprava HRT-a "na sve probleme na koje ogranak HND-a pri HTV-u te Sindikat novinara koji djeluje na HRT-u te zainteresirana javnost kontinuirano upozoravaju" ne reagira dijalogom i promjenama, već prijetnjama i ugrožavanjem novinarskih sloboda i radnih prava novinarki i aktivistica koje su podigle svoj glas u zaštitu HRT-a kao središnje hrvatske javne medijske institucije od partikularnih interesa i štetne poslovne politike.

Pročitajte više