Policija prekršajno prijavila Glogoškog i Klemma, oni tvrde: Organizatora prosvjeda ima sto tisuća

Foto: FAH

ZAGREBAČKA policija podnosi prekršajne prijave protiv Đure Glogoškog i Josipa Klemma! Iako policija nije objavila njihova imena neslužbeno se doznaje da se radi upravo o njima, a tome u prilog idu i godišta prijavljenih. Glogoški je rođen 1963. godine, a Klemm 1972. godine.

Klemma i Glogoškog policija tereti za kršenje Zakona o javnom okupljanju, odnosno za organiziranje neprijavljenog prosvjeda. Radi se o prekršaju za koji im prijeti kazna od pet do 20 tisuća kuna.

Tereti ih se da su organizirali neprijavljeni prosvjed koji u Savskoj 66 traje još od 20. listopada prošle godine. Iz policije poručuju da i dalje istražuju održavanje neprijavljenih javnih okupljanja koja su se na području centra Zagreba održala u subotu.

"Klemm i ja dobili smo obavijest o prekršaju vezano za prosvjed održan 14. ožujka i kretanje do Krajiške. Tu obavijest smo potpisali, ali drugu zbog organiziranja prosvjeda u listopadu nismo potpisali jer je to bilo spontano okupljanje", izjavio je Glogoški novinarima u šatoru u Savskoj.

"Niti su me privodili, niti su me zvali na razgovor. Rekli smo da je okupljanje spontano. Ministar se mora izjasniti je li ovakvo okupljanje dozvoljeno ili ne. Najprije govori da je sve u redu, legalno, a onda govori da nije. Neka postupi po zakonu", izjavio je Glogoški.

;

"Ako bi Zoran Milanović i Predrag Matić zbog toga mirno spavali, mi bismo odmah priznali da smo organizirali prosvjed. Ali ne možemo to napraviti jer organizatora ima sto tisuća pa bi se naši prijatelji naljutili na nas", dodao je Klemm, te poručio da su "hrvatski branitelji legalisti i spremni su odgovarati za sve što čine".

Priopćenje PU zagrebačke prenosimo u cijelosti:

"Temeljem članka 111. i 160. Prekršajnog zakona (NN 10/07, 39/13 i 157/13) Policijska uprava zagrebačka podnijet će optužni prijedlog Prekršajnom sudu u Zagrebu protiv dvojice hrvatskih državljana (1963.) i (1972.) zbog sumnje u počinjenje prekršaja iz članka 7. st. 1. kažnjivo po članku 34. st. 1. t. 1. Zakona o javnom okupljanje (NN br. 128/99, 90/05, 139/05, 150/05, 82/11 i 78/12).

Provedenim kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno da postoji osnova sumnje da prvo- i drugoprijavljeni, kao organizatori javnog okupljanja u Savskoj cesti ispred kbr. 66, od 20. listopada 2014. pa nadalje, nisu prijavili javno okupljanje mjesno nadležnoj policijskoj upravi, iako su to bili dužni učiniti sukladno odredbama Zakona o javnom okupljanju.

Vezano uz održavanje neprijavljenih javnih okupljanja koja su se održala u subotu, 14. ožujka 2015. na području centra Zagreba, Policijska uprava zagrebačka nastavlja s provođenjem kriminalističkog istraživanja."

Ostojić: Priznali su da su organizatori

Prijavu protiv Glogoškog i Klemma potpredsjednik vlade i ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić najavio je ranije u ponedjeljak. "Napokon smo došli do toga da su nakon određenog vremena određeni priznali da su organizatori i oni će dobiti prijavu za neprijavljivanja skupa", rekao je Ostojić. No, prijave je najavio i protiv organizatora kontra prosvjeda koji također nisu bili prijavljeni.

Policija je spriječila kontakt osoba koje su prosvjedovale u organizaciji udruge "Occupy Croatia" i branitelja koji su se iz šatora u Savskoj 66 uputili do stana predsjednika Vlade Zorana Milanovića, istaknuo je Ostojić odgovarajući na pitanja novinara nakon otvaranja tečaja za schengenske evaluatore.

Pohvalio je postupanje policije tijekom prosvjeda jer je, tvrdi on, bila čuvar svih prosvjednika bez obzira na to što njihovi prosvjedi nisu bili prijavljeni.

Komentirajući kritike na račun policije poručio je kako "svi koji bi željeli krv, sukobe i uhićenja, i da policijska palica bude dirigentska očito nisu zadovoljni".

Pročitajte više