Policiji prijavila hakere i počistila profil: Pogledajte što je riječka HDZ-ovka još napisala

Screenshot: Facebook

ROSANDA MIJOLOVIĆ DUKIĆ, dopredsjednica HDZ-ove Zajednice žena Katarina Zrinski, na svojoj  Facebook stranici danas je objavila kako nije autorica kontroverznih statusa koji su osvanuli na njezinom profilu 26. prosinca.

Statusi, koji su danima stajali na profilu gospođe Mijolović Dukić, uklonjeni su s njega nakon što su u zadnjih nekoliko dana privukli veliku pozornost medija.

Mijolović Dukić sinoć se na svojem Facebook profilu ogradila od statusa.

Mijolović Dukić: Facebook račun mi je hakiran

"Koristim priliku da vam prenesem informaciju kako sam danas podnijela prijavu II PU Rijeka protiv nepoznatog počinitelja, vezano uz hakiranje mog Facebook računa i stavljanje statusa s kojim nemam nikakve veze.

Sadržaj statusa koji je unijela nepoznata osoba protivi se mojim ljudskim, vjerskim i moralnim svjetonazorima. Žalosno je da se pojedinci služe ovakvim primjerima kako bi, gle slučajnosti, učinili stvari koje se svom snagom koriste u predizborne svrhe, a na štetu predsjedničke kandidatkinje Kolinde Grabar Kitarović.

Još jednom ističem da se ograđujem od navoda i iskreno se nadam da će pravi krivci biti uskoro privedeni pred lice pravde", napisala je Mijolović Dukić.

Podsjetimo, u dva navrata 26. prosinca na profilu  Mijolović Dukić osvanuli su statusi u kojima je, između ostaloga, pisalo kako je "gadljivo gledati TV koju plaćamo, a vode je Srbi" te da bi prva stvar koju bi učinila kada bi došla na vlast - "srušila crvenu televiziju da nikada više Srbi u njenoj Hrvatskoj ne harače po njenim svetinjama".


Postavlja se pitanje zašto gospođa Mijolović Dukić nije, kako putem medija, tako i policijski, reagirala odmah po objavi kompromitirajućih statusa koji se "protive njezinim ljudskim, vjerskim i moralnim svjetonazorima".

Preko 10 dana statusi su stajali na Facebook profilu gospođe Mijolović Dukić, a za svo to vrijeme ona se nijednom nije ogradila od njih. Nakon objave spornih statusa, na njezinom profilu objavljivani su i drugi komentari, dijeljene slike, pa i linkovi. Kontinuitet postanja bio je neprekinut, sve do trenutka u kojemu su svjetla reflektora pogodila upravo ta dva statusa.

Ipak, čak i površinskom usporedbom drugih objava gospođe Mijolović Dukić na Facebooku s dva sporna statusa, uočavaju se slični obrasci u pisanju, osobito stilski. Tako u objavi o nastupu Zorana Milanovića nailazimo na upotrebu duploga uskličnika, viđenu i u dva sporna statusa, kao i veoma "labavo" poštivanje pravopisnih pravila.

Jednake stilske, pravopisne i izričajne podudarnosti primjećuju se i u statusu objavljenom 1. siječnja, u kojemu se eksplicitno podupire predsjednička kandidatkinja Grabar Kitarović.

Haker se očigledno, nakon što se potrudio naštetiti HDZ-ovoj kandidatkinji, ipak odlučio i pokazati kome će na nadolazećim izborima pokloniti povjerenje.

Jedina anomalija na profilu - ograđivanje od spornih objava

Jedina prava razlika na koju se, s lingvističkog stajališta, nailazi u objavama gospođe Mijolović Dukić je upravo njezina posljednja objava, koja po svim prethodno navedenim stilskim i jezičnim svojstvima odudara od prošlih.

U zaključku, smatramo kako ne bi bilo naodmet podsjetiti kako Kazneni zakon jasno definira zatvorsku kaznu za osobe koje lažno prijave kaznena djela.

Prema Članku 304. Kaznenog zakona, "onaj tko prijavi neku osobu ili podmetne tragove koji upućuju na to da je počinila kazneno djelo, iako zna da to nije istina, a ne radi se o kaznenom djelu koje se progoni po privatnoj tužbi, kaznit će se kaznom zatvora do tri godine".

Butković: To nije stav HDZ-a i nedopustivo je


Predsjednik primorsko-goranske Županijske organizacije HDZ-a Oleg Butković izjavio je u utorak kako neprimjereni stavovi koje je dopredsjednica HDZ-ove Zajednice žena "Katarina Zrinski" Rosanda Mijolović Dukić iznijela na Facebooku nisu stajališta HDZ-a te da je to nedopustivo, no Mijolović Dukić je rekla kako je njen profil hakiran te da je podnijela prijavu policiji.

Rosanda Mijolović Dukić nedavno je, navodno, na Facebooku napisala kako je "gadljivo gledati TV koju plaćamo, a vode ju Srbi".

No, Rosanda Mijolović Dukić opovrgla je da je to napisala, navodeći kako joj je profil hakiran, da je to prijavila policiji te da nikada tako ne bi govorila.

Oleg Butković istaknuo je da je HDZ stranka s oko 200.000 članova.

„Utvrdit ćemo vrlo brzo, u nekoliko dana, je li to zaista gospođa napisala ili nije - no, to nije službeni stav HDZ-a, ni vodstva stranke, niti Županijskog odbora, niti bilo koje organizacije, niti 'Katarine Zrinski', ni utemeljitelja. To je nedopustivo da se na takav način netko izražava,“ rekao je.

Dodao je da će HDZ provesti postupak i da će takvi članovi, ako ih ima, sigurno snositi konzekvence koje su propisane statutom HDZ-a.

Na pitanje do kuda mogu ići te sankcije, Butković je odgovorio da mogu ići od opomene do isključenja, dodavši kako „ovo definitivno nije za opomenu, nego za nešto više, ako je točno“.

Pročitajte više