Politička kriza u BiH zbunila i Bruxelles: "Više ne znamo tko je na vlasti, a tko u oporbi"

EUROPSKA komisija ozbiljno razmišlja da otkaže sastanak s liderima Bosne i Hercegovine koji bi se 27. lipnja trebao održati u Bruxellesu. Razlog mogućem otkazivanju je, kako pišu banjolučke Nezavisne novine pozivajući se na diplomatske izvore, činjenica da niti u Bruxellesu više ne znaju tko je na vlasti, a tko u oporbi.

Čelnici BiH trebali su na sastanku s Komisijom za proširenje dogovoriti mehanizam koordinacije za put BiH u Europsku uniju. Kako navode Nezavisne, Europska komisija je očekivala da će se lider BiH barem načelno dogovoriti po tom pitanju te da će održati barem jedan sastanak prije onog u Bruxellesu, na kojem bi se utvrdio okvir za pregovore.

Drugi razlog zbog kojeg se iz EU-a dvoume o održavanju sastanka jest činjenica da se više uopće ne zna tko je u BiH na vlasti, a tko u opoziciji.

"Čekamo ishod situacije u vezi sa Savjetom ministara. Nema smisla zvati nekoga tko neće biti u poziciji da utječe na razgovore. Bez dogovora, posebno u Federaciji BiH i bez definirane skupštinske većine, u Bruxellesu se nema što očekivati", doznaje se iz diplomatskih izvora.

Pročitajte više