Poljoprivrednici zasadili 14 posto više pšenice nego lani, nasadi uljane repice smanjeni za 37 posto

U HRVATSKOJ je ove godine površina zasijana pšenicom povećana za 14 posto u odnosu na prošlu godinu, a hrvatski su poljoprivrednici ove godine posadili i više krumpira, suncokreta i šećerne repe u odnosu na prethodnu godinu.

Prema ranim procjenama površine važnijih usjeva u 2012. Državnog zavoda za statistiku u Hrvatskoj je pšenica zasađena na 180 tisuća hektara u odnosu na 158 tisuća hektara zasađenih prošle godine što je povećanje za 14 posto. Povećanje zasada krumpira je 6 posto (12 tisuća hektara u odnosu na 11 tisuća prošle godine), a suncokreta i šećerne repe za 5 posto. Suncokret je zasađen na 34 tisuće hektara, a šećerna repa na 24 tisuće.

Najveću površinu u Hrvatskoj prekriva kukuruz. Njime je, naime, zasađeno čak 310 tisuća hektara, ali to je za 5 posto manje u odnosu na prošlu godinu. Pad se očituje i u usjevima soje (58 tisuća hektara, 7 posto manje), a najveći je zabilježen što se tiče uljane repice. Njime je zasađeno 12 tisuća hektara što je za 37 posto manje nego u 2011. godini.

Pročitajte više