Poljska obustavila prodaju pića iz Češke: Od ilegalne votke i ruma s metanolom umrlo 60 osoba

BROJ ŽRTAVA ilegalnog alkohola u europskim zemaljama raste iz dana u dan. Od trovanja metanolom umrlo je četvero Poljaka, a ukupan broj stradalih u Češkoj i Slovačkoj premašio je 60 osoba, javlja AP. Još uvijek nije poznato otkud je točno došao ilegalni alkohol. Iz Češke poručuju da je vjerojatno uvezen iz Poljske, dok Varšava vjeruje da je kriminal krenuo u Češkoj.

Nakon što su četiri osobe preminule od trovanja metanolom, u Poljskoj je obustavljena prodaja čeških alkoholnih pića, osim piva i vina. S druge strane, češki tisak pretpostavlja da otrovni metanol ima poljsko porijeklo.

Od ilegalnog alkohola s metanolom dosad je u Češkoj, Poljkoj i lovačkoj preminulo više od 60 osoba, a strahuje se da će broj žrtava dodatno rasti. Samo u Češkoj je trenutno hospitalizirano 35 osoba zbog trovanja metanolom, a u Slovačkoj ih se na liječenju nalazi još osam. Svi hospitalizirani tvrde da su vodku i rum kupovali u velikim supermarketima i prodavnicama.

Policija je već privela 36-godišnjaka osumnjičenog za distribuciju ovog opasnog alkoholnog miksa, a češko Ministarstvo zdravstva pojačalo je inspekcijske nadzore u restoranima i barovima.

Pročitajte više