Poljska potvrdila da se protivi prodaji francuskih ratnih brodova Rusiji

Foto: Guliver Image / Getty Images

POLJSKI ministar obrane Tomasz Siemoniak je potvrdio u utorak da se njegova zemlja protivi da Francuska isporuči dva ratna broda Mistral Rusiji, "zemlji koja predstavlja moguću prijetnju Europi".

"Protivimo se da naš saveznik iz NATO-a i partner u EU proda tako sofisticirano oružje zemlji koja vodi agresivnu politiku", rekao je Siemoniak u Bruxellesu u sklopu sastanka ministara obrane EU.

"To je jasno svim poljskim građanima i poreznim obveznicima koji uplaćuju novac za obranu i koji ne žele čuti da za to vrijeme jedan drugi saveznik jača zemlju koja predstavlja potencijalnu prijetnju za Europu", dodao je poljski ministar, prenosi agencija PAP.

Siemoniak je priznao da Pariz drži da se radi o "teškoj i složenoj odluci" i da Francuska vrši jaki pritisak u vezi tog predmeta koji je postao osjetljiv izbijanjem ukrajinske krize.

Pariz, kojeg su strogo kritizirali Washington i ostali članovi NATO-a, među kojima baltičke zemlje i Poljska, do sada je odgađao konačnu odluku o isporuci dvaju brodova nosača helikoptera Rusiji.

U ponedjeljak je ukrajinski ministar vanjskih poslova Pavlo Klimkine ocijenio u Bruxellesu da je Francuska "dovoljno kreativna" da pronađe način da ne isporuči Mistrale Rusiji.

Pročitajte više