Poljski premijer pokrenuo trend: Česi i Slovaci također suspendiraju ratifikaciju ACTA-e

NAKON što je prošlog petka poljski premijer Donald Tusk popusti internim pritiscima i objavio kako se do daljnjeg suspendira ratifikacija ACTA-e, istim su stopama krenuli Češka i Slovačka.

Češki premijer Petr Necas je, baš poput Tuska, kazao kako ugovor još treba dodatno proučiti prije negoli ga se potpiše. "Ova vlada ne može prihvatiti situaciju u kojoj su temelji slobode i slobodnog pristupa informacijama ugroženi. Dodatno ćemo promotriti propozicije navedene u ACTA-i", kazao je Necas.

"Želim naglasiti kako ovoj zemlji nikad nije prijetila opasnost od pregleda laptopa na granicama, motrenja internet korisnika i sličnih opasnosti koje protivnici ACTA-e navode kao moguće. Takav prijetnja Češkoj nikad nije postojala", dodao je Necas, prenosi The Inquirer.

"To su polovične, populističke mjere"


Međutim, mnogi Česi tvrde kako je do obrata došlo tek nakon što je hakirana stranica Necasove ODS stranke, a podaci o njenih 27.000 članova objavljeni. Anonymousi su uz to napali još nekoliko službenih vladinih stranica. Aktivisti ne žele stati na samoj suspenziji ratifikacije, već žele da se Češka u potpunosti povuče iz sporazuma.

"To su neke polovične mjere, čisti populizam. Čim se internet generacija nečemu usprotivi, vlada odjednom također promijeni mišljenje i okrene se za 180 stupnjeva", kazao je Ivan Bartoš čelnik Češke piratske stranke, javlja portal ceskapozice.cz.

Pročitajte više